spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
Acasă#WhiteHouse2016Trump numește reprezentanți ai liniei dure republicane la CIA, Justiție și pe...

Trump numește reprezentanți ai liniei dure republicane la CIA, Justiție și pe Securitate Națională

-

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat vineri oficial numirea a trei reprezentanți ai liniei dure în administrația pe care o va conduce de la 20 ianuarie: Mike Pompeo va fi directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Jeff Sessions va fi numit procuror general (ministru al Justiției), iar generalul Mike Flynn va fi consilierul său pentru Securitate națională, transmit Reuters și AFP conform Agerpres.

Un comunicat difuzat vineri de echipa de tranziție a republicanului a confirmat aceste numiri, anunțate anterior de presă.

Toți cei trei nominalizați au acceptat oferta făcută de Donald Trump.

Senatorul ultraconservator Jeff Sessions, 69 de ani, reprezintă statul Alabama din anul 1997 și s-a făcut cunoscut în timpul președinților lui George W. Bush și Barack Obama prin opoziția față de mai multe proiecte de regularizare a situației imigranților ilegali. De altfel, imigrația ilegală a fost una din principalele teme de campanie ale lui Donald Trump, care a promis expulzarea celor 11 milioane de persoane care s-ar afla în mod clandestin pe teritoriul SUA.

Jeff Sessions s-a arătat favorabil reducerii de cheltuieli și unei abordări mai ferme a combaterii infracționalității, dar rămâne o personalitate controversată din cauza unor afirmații rasiste din urmă cu câteva decenii. În 1986, pe când era procuror în Alabama, i-a reproșat unui avocat alb că ‘își face de rușine rasa’ pentru că a apărat un client de culoare. Candidatura sa la un post de judecător federal a fost, caz rar, respinsă după o audiere la Senat, din cauza acestui gen de declarații.

Sessions îi va aduce însă lui Donald Trump cunoașterea sa fină a mecanismelor de putere de la Washington.
Numirea sa ca procuror general va trebui aprobată de Senat.

Cel care va conduce CIA, republicanul Mike Pompeo, 52 de ani, este membru al Camerei Reprezentanților a Congresului, din partea statului Kansas, remarcându-se ca un adversar vehement al regimului iranian și al acordului internațional în domeniul nuclear semnat cu Teheranul.

A fost membru al comisiei de anchetă — dominată de republicani — asupra atacului împotriva misiunii americane la Benghazi, Libia, în 2012, în care au fost uciși patru americani, printre care ambasadorul Chris Stevens.

Într-un raport de 800 de pagini, după doi ani de anchetă, comisia a acuzat-o pe Hillary Clinton, la momentul respectiv secretar de stat, că a minimalizat amenințarea jihadistă în Libia.

Șef de promoție în 1986 la West Point, prestigioasa academie militară americană, Mike Pompeo a părăsit armata în 1991, după care a studiat Dreptul la Havard, apoi s-a lansat în afaceri, fondând Thayer Aerospace, o firmă aeronautică pe care apoi a vândut-o.

În 2010 a câștigat un loc în Camera Reprezentanților, cu susținerea fraților Koch, influenții miliardari conservatori.

Numirea sa trebuie aprobată de Senat.

Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, va fi cel care va prelua postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală.

Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.

În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015. ‘Avem o problemă cu islamismul radical și cred că putem colabora cu rușii împotriva acestui inamic’, a explicat el pentru Washington Post în această vară.

După numirea în fruntea DIA de către Barack Obama în 2012, Flynn a fost constrâns să demisioneze doi ani mai târziu, pe fondul unor nemulțumiri interne și al conflictelor cu administrația americană.

Numirea sa în postul de consilier pentru securitate națională nu are nevoie de aprobarea Senatului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img