spot_img
32.5 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeUDMR va dona câte un steag secuiesc fiecărei gospodării din Harghita

UDMR va dona câte un steag secuiesc fiecărei gospodării din Harghita

-

Reacţionând la declaraţia fostului premier român Mihai Tudose, interpretată ca fiind o ameninţare cu moartea prin spânzurare, organizaţia teritorială Ciuc a Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a anunţat: vor oferi cadou fiecărei gospodării din Scaunul Ciuc câte un steag secuiesc, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Csaba Borboly, preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR Ciuc, a dat joi o declaraţie agenţiei ungare de presă MTI pe marginea comunicatului emis referitor la steaguri. El a spus că au luat în calcul aproximativ 30 de mii de gospodării, ei urmând să ofere steagul secuiesc nu numai locatarilor caselor, ci şi ai apartamentelor din blocurile oraşelor. Fiind întrebat dacă vor da steaguri secuieşti şi familiilor de români, Csaba Borboly a spus că plănuiesc să ofere fiecărei gospodării câte un drapel, dar – în mod evident – nu vor obliga pe nimeni să accepte donaţia. Politicianul care se află şi în fruntea Consiliului Judeţean Harghita a adăugat: încă nu au reuşit să calculeze costurile acţiunii, dar datorită cantităţii mari se aşteaptă să obţină o reducere din partea fabricanţilor de drapele.

Csaba Borboly a motivat acţiunea de donare a steagurilor prin faptul că, în urma declaraţiei făcute miercurea trecută de fostul premier Mihai Tudose, s-a răspândit repede practica de a folosi steagul secuiesc ca simbol pe lângă fotografiile de profil pe reţelele de socializare. În opinia sa simbolul trebuie prezentat nu numai în spaţiul virtual, ci şi în realitate. Preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR Ciuc a adăugat că deşi prim-ministrul Mihai Tudose a demisionat, el încă nu şi-a cerut scuze. Din această cauză este important să se arate că secuii nu se sperie de asemenea afirmaţii şi nu se leapădă de identitatea şi de simbolurile lor, a adăugat politicianul.

Fiind întrebat telefonic miercurea trecută de postul de ştiri Realitatea TV despre atitudinea sa faţă de strădaniile maghiarilor de a obţine autonomia, fostul prim-ministru Mihai Tudose a oferit ca exemplu răspunsul pe care l-a dat cu privire la arborarea unui drapel. Şeful guvernului a repetat că el a clarificat şi cu ocazia acelei tentative de arborare a drapelului că “dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo vor flutura lângă steag”. Această afirmaţie a consternat multe persoane.

Mihai Tudose şi-a anunţat luni seara demisia după ce conducerea partidului pe care-l reprezintă i-a retras din alte motive sprijinul politic. Noul candidat pentru funcţia de prim-ministru, Viorica Dăncilă s-a delimitat în mod public de declaraţia lui Mihai Tudose înainte de a fi nominalizată pentru postul de premier.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...