spot_img
1.4 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăActualitateUDMR și un alt partid maghiar din Transilvania și-au făcut centre proprii...

UDMR și un alt partid maghiar din Transilvania și-au făcut centre proprii de recenzare: „Politicienilor maghiari le e teamă că ponderea minorităţii poate să scadă sub praguri care le-ar slăbi puterea de a negocia nu doar noi drepturi pentru conaţionali, cât mai ales funcţii pentru ei înşişi”

-

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prilejuieşte efecte bizare. Dacă unii români cred că autorităţile vor de fapt să afle pe câţi i-ar putea trimite la război, politicienilor maghiari le e teamă că ponderea minorităţii poate să scadă sub praguri care le-ar slăbi puterea de a negocia nu doar noi drepturi pentru conaţionali, cât mai ales funcţii pentru ei înşişi.În Oradea, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, în care s-au desfăşurat trei recensăminte, UDMR şi PPMT şi-au deschis propriile centre de recenzare, paralele celor oficiale, ca să înregistreze cât mai mulţi etnici maghiari, în prima etapă cu voluntari la autorecenzare, apoi cu recenzori de teren. Pentru că n-a reuşit cât şi-a propus, şeful UDMR Bihor acuză Primăria că persecută maghiarii, ameninţând-o cu Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării… , scrie Ebihoreanul.

- Reclama -

Pentru partidele maghiare, însă, cel mai important detaliu e etnia. Politicienii UDMR insistă ca maghiarofonii să-şi declare apartenenţa etnică, iar ca să aibă siguranţa că numără cât mai mulţi, în Oradea şi-au deschis, pe lângă cele 14 oficiale, propriile centre de autorecenzare atât UDMR, la sediul din Pasajul Vulturul Negru şi pe Şirul Canonicilor, cât şi PPMT, pe strada Jean Calvin.UDMR le-a promovat intens pe pagina sa de Facebook (RMDSZ Bihar Megye). La fel, PPMT a chemat la birourile partidului maghiarii din Oradea, ba a şi lansat un site pentru a-i încuraja să se autorecenzeze – magyarnaklennijo.ro (adică e bine să fii maghiar) -, avertizând să nu înceapă răspunsurile la chestionare până nu-şi declară întâi etnia şi limba, spune sursa citată.

„E vreo problemă?! Am făcut publice aceste centre pe toate site-urile. Au fost şi români care au venit”, a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, refuzând însă, în ciuda insistenţelor, să precizeze numărul voluntarilor şi al persoanelor asistate de aceştia. „Nu ţinem evidenţa”, a zis el, susţinând totodată că reprezentanţii UDMR nu trebuie atestaţi ca operatori de date personale şi nici nu semnează acorduri de confidenţialitate, ca recenzorii oficiali, pentru că „nu înregistrează nicăieri, în alte baze de date, datele persoanelor pe care le ajută”.

Potrivit politicianului, UDMR a înfiinţat propriile centre de autorecenzare pentru că „în Oradea legea nu se respectă”, iar maghiarii nu au garanţia că sunt recenzaţi corect. „Cu siguranţă suntem peste 20%, întrebarea e dacă vom fi număraţi corect”, a aruncat Szabó Ödön.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img