Home Actualitate UDMR a lansat campania de școlarizare în limba maghiară/ Kelemen Hunor: “Mesajul...

UDMR a lansat campania de școlarizare în limba maghiară/ Kelemen Hunor: “Mesajul cu promovarea şcolilor maghiare să curgă şi din robinet” 

0

UDMR a lansat joi o campanie de şcolarizare pentru a promova alegerea învăţământului în limba maghiară.Campania intitulată “Toţi maghiarii contează” a fost prezentată la o conferinţă de presă organizată joi, la Cluj-Napoca, de către Tivadar Magyari, vicepreşedintele executiv pentru învăţământ al UDMR, şi Ödön Szabó, politician specialist în învăţământ, vicepreşedintele comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, transmite agenția maghiară de știri MTI. 

Tivadar Magyari a declarat: campania se adresează familiilor care au copii de 6-7 ani care vor începe clasa pregătitoare în toamnă. El a menţionat: conform experienţei, 14-16% din familii trebuie să fie convinse că merită să-şi înscrie copilul la o şcoală de limbă maghiară. 

Printre argumente, el a menţionat că e mai uşor să înveţi în limba maternă, că doar aşa se completează abilităţile lingvistice cu ataşamentul faţă de tradiţii şi cultură; totodată a precizat că învăţarea limbii maghiare nu mai constituie un dezavantaj în România. Fundaţia pentru Şcoală, cu sprijinul statului ungar, oferă masă gratuită şi asistenţă pedagogică după ore pentru 2 500 de elevi din ciclul primar. Magyari a adăugat: acest număr nu este mare în comparaţie cu cifra de 51 000 de elevi din ciclul primar care învaţă în limba maghiară în România, dar este totuşi foarte important, pentru că în unele locuri aceasta face mai atractivă şcoala maghiară. 

Ödön Szabó a completat spunând că aproximativ 8-10% din copiii crescuţi în familii maghiare sau parţial maghiare învaţă în şcoli cu predare în limba română, fie pentru că ar ajunge mai greu la şcoala în limba maghiară, fie că provin dintr-o familie cu identitate mixtă, iar părinţii nu optează pentru şcoala maghiară. În opinia politicianului, în ultimii ani au avut loc dezvoltări în învăţământ – din resurse asigurate de UE, de guvernul României, precum şi din sprijin acordat de Ungaria -, în urma cărora se poate afirma că şcolile de limbă maghiară oferă condiţii peste nivelul mediu naţional. 

Deputatul a mai adăugat că învăţământului maghiar a început să se îmbunătăţească şi din punct de vedere calitativ şi se doreşte convingerea părinţilor despre faptul că limba română se poate învăţa tot aşa de bine şi într-o şcoală maghiară. El a reamintit că anul trecut a fost lansat un program de pregătire a profesorilor de limba română pentru predarea în şcolile minoritare, cu o finanţare din surse UE de 9 milioane de euro. Politicianului a afirmat că învăţământul în limba maghiară din România dispune azi de o ofertă la fel de largă ca şi cea în limba română. 

Tivadar Magyari a declarat: campania se lansează în reţelele de socializare, în plus, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a contactat în scris Uniunea Pedagogilor Maghiari din România şi pe liderii bisericilor istorice maghiare. Am dori ca “mesajul cu promovarea şcolilor maghiare să curgă şi din robinet” în această perioadă atât importantă pentru alegerea şcolilor – a spus el. 

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, vicepreşedintele UDMR a precizat: în prezent, învăţământul în limba maghiară se desfăşoară în aproximativ 1200 de localităţi din România, în 926 de unităţi de învăţământ. Aproximativ 60% din aceste unităţi sunt exclusiv de limbă maghiară, restul fiind de limbă de predare mixtă. Datorită scăderii efectivului de elevi, învăţământul în limba maghiară a încetat în 20-22 de unităţi în ultimii opt ani. 

El a menţionat de asemenea că aproximativ 120 000 de elevi din sistemul de învăţământ românesc învaţă în prezent în limba maghiară. În ultimii ani, numărul copiilor care încep şcoala primară în limba maghiară a scăzut sub zece mii, dar s-a stabilizat la aproximativ 9 500. Vicepreşedintele a atribuit în parte campaniilor de şcolarizare faptul că scăderea efectivului copiilor în şcolile maghiare a fost mai mică faţă de previziunile cercetătorilor de acum câţiva ani. El a adăugat: copiii născuţi în familii mixte sunt acum înscrişi în şcolile maghiare într-o proporţie mai mare decât înainte.

Ad

Exit mobile version