spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăActualitateUcrainienii îl duc cu vorba pe Aurescu în scandalul legii minorităților și...

Ucrainienii îl duc cu vorba pe Aurescu în scandalul legii minorităților și a limbii moldovenești

-

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba în continuarea convorbirii telefonice avute de Preşedintele României cu Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în data de 4 ianuarie, în cursul căreia s-a convenit ca şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Kiev să poarte discuţii pentru soluţionarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minorităţile (comunităţile) naţionale din Ucraina. Cei doi au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe.

- Reclama -

Potrivit MAE, ”în urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe”. ”De asemenea, cei doi miniştri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, aspectele procedurale şi de fond din Legea sus-menţionată care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost de altfel prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba.

Aurescu a amintit ”dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, şi a solicitat întreprinderea de paşi concreţi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părţii române”.

”Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, spune MAE.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img