Home Dezvaluiri UCRAINIENII AU MINȚIT/ Pădurile de la Cernobâl ard de 3 săptămâni. Kievul...

UCRAINIENII AU MINȚIT/ Pădurile de la Cernobâl ard de 3 săptămâni. Kievul este sub fum, Bucureștiul e la 600 de km. Focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă la 34 de ani de la accidentul nuclear

0

Peste 1.000 de pompieri lucrau duminică în zona de excludere contaminată de la Cernobâl, făcând eforturi de aproape de peste trei săptămâni pentru a stinge incendiile de pădure în regiune, în contextul împlinirii a 34 de ani de la catastrofa nucleară din 1986, potrivit dpa, transmite Agerpres.

Acum 10 zile Ucraina anunța că ar fi stins incendiile, dar acest lucru se dovedește neadevărat.

În primele zile de la izbucnirea incendiilor un oficial a anunțat că radioactivitatea ar fi crescut de 16 ori.

Capitala Ucrainei a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce incendiile de pădure din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl au contaminat atmosfera.

IQ Air, un centru elveţian de monitorizare a calităţii aerului, a arătat că Kievul, aflat la circa 70 kilometri distanţă, a depăşit toate metropolele lumii în privinţa poluării.

Autorităţile au atribuit incendiile, care afectează zona nelocuită de lângă Cernobâl şi din alte părţi ale Ucrainei de mai multe săptămâni, vânturilor puternice şi condiţiilor anormale de secetă, după o iarnă lipsită de căderi semnificative de zăpadă.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta spre Kiev, situat la numai 100 km de centrală.

Autorităţile au atribuit aerul poluat de fum la Kiev în ultimele zile incendiilor din regiunea vecină Jitomir, dar au asigurat că nivelul de radiaţii în Capitală se situează în limite acceptabile.Radiaţia de fond la Kiev este „stabilă” şi nu depăşeşte „valorile permise”, a afirmat duminică Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, reluând o evaluare pe care a făcut-o în cursul săptămânii.

Reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Cernobâl s-a supraîncălzit şi a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. La început, URSS a trecut sub tăcere catastrofa nucleară, dar, după alerta dată de Suedia care identificase particule radioactive aduse din partea de est a URSS, Moscova a început evacuarea de urgenţă a sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de km2, a rămas nelocuită.

Ad

Exit mobile version