spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateUcrainienii au confiscat Capela Mitropolitană din Cernăuți unde se află rămășițele pământești...

Ucrainienii au confiscat Capela Mitropolitană din Cernăuți unde se află rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei: Românii aruncați in stradă. Sovieticii au mai ocupat simbolul ortodox românesc

-

Capela Mitropolitană din Cernăuți, construită în anul 1881 pentru a adăposti rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei, urmează să fie transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), condusă de mitropolitul Epifanie, potrivit unui documente publicat pe Facebook de către Serghii Dobrjanski, secretarul Comitetului executiv al Consiliului Orășenesc Cernăuţi, transmite BucPress din Cernăuți.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE BUCPRESS:

- Advertisement -

Reamintim că recent, Capela Mitropolitană, un monument istoric și religios de mare valoare pentru comunitatea românească din Cernăuți, a fost sigilată de autoritățile ucrainene. În urma acestei decizii, enoriașii Parohiei românești din cadrul Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei (Biserica Ortodoxă Ucrainene – UPȚ) au fost lăsați fără un loc de cult, fiind nevoiți să își țină slujbele religioase în aer liber.

Capela Mitropolitană, care se află pe aleea centrală din partea ortodoxă a cimitirului din Cernăuți, a fost ridicată cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfințită în anul 1884. De-a lungul anilor, capela a găzduit numeroase evenimente religioase importante și a fost un loc de reculegere pentru comunitatea ortodoxă română.

- Advertisement -

„Cripta de sub capelă avea menirea să adăpostească rămășițele pământești ale tuturor episcopilor și mitropoliților Bucovinei: episcopul Dositei Herescu (1710-1789), reînhumat aici din cimitirul vechi; mitropoliții Teofil Bendela (1814-1875) și Teoctist Blajevici (1807-1879), înmormântați în criptă (gropniță) până la ridicarea capelei; mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici (1818-1895), ctitorul capelei; mitropoliții Arcadie Ciupercovici (1823-1902), Vladimir Repta (1841-1926), Nectarie Cotlarciuc (1875-1937); episcopul de Rădăuți Ipolit Vorobchievici (1849-1939)”, potrivit istoricului cernăuțean Dragoș Olaru.

„Odată cu ocuparea acestui ținut de către Uniunea Sovietică capela și cripta arhiereilor bucovineni, inclusiv întregul cimitir, au avut de suferit foarte mult. Una dintre manifestările campaniei antireligioase, lansate de guvernul URSS, se implementa cel mai activ prin lichidarea cimitirelor, prin închiderea, reutilizarea și demolarea lăcașurilor de cult. Biserica Ortodoxă și alte confesiuni au fost excluse din activitatea funerară. Aceiași soartă au avut-o Cimitirul din Cernăuți, Capela Mitropolitană și sute de morminte funerare ale creștinilor cernăuțeni, morminte care au fost distruse”, a adăugat cercetătorul.

După proclamarea independenței Ucrainei, capela a fost restaurată și reînviată ca locaș de cult pentru românii ortodocși din Cernăuți, sub îngrijirea preotului Mihail Ivasiuc și, ulterior, a preotului Cristofor Gabor.

„Părintele Mihail Ivasiuc, președintele Societății Religioase „Mitropolitul Silvestru” a primit binecuvântarea din partea Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) să preia sub ocrotirea sa fosta Capelă Mitropolitană. În această perioadă rămășițele pământești ale arhiereilor ortodocși români au fost adunate în racle noi, așezate la locul lor de veci din cripta mitropolitană și sfințite. Bisericuța capelei a fost total renovată fiind înlocuite geamurile, ușa și acoperișul; interiorul la rândul său a fost împodobit cu icoane și pictată cu tablouri biblice conform canoanelor bisericești. Și ce e mai important – aici au început să fie oficiate din nou sfintele slujbe în zilele de duminici și sărbători

După trecerea părintelui M. Ivasiuc la cele veșnice (2007) locul lui a fost preluat de un vrednic continuator, părintele Cristofor Gabor, care ține la neamul său, oficiază slujbe de pomenire a înaintașilor înmormântați în acest cimitir, participă împreună cu enoriașii săi la comemorările organizare de societățile naționale românești”, spune Dragoș Olaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img