spot_img
10.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeUcraina nu vrea România garant al acordului Ucraina-Rusia, ci pe Polonia

Ucraina nu vrea România garant al acordului Ucraina-Rusia, ci pe Polonia

-

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a declarat că țara sa a făcut schimb de proiecte de documente privind garanțiile de securitate cu o serie de țări.

„Avem nevoie de garanții de securitate din partea națiunilor conducătoare”, a spus el într-un interviu pentru Fox News, adăugând că acest lucru se aplică atât membrilor NATO, cât și țărilor non-NATO. „Vrem că acele țări care au dorit să se alăture acestui lucru în mod deschis, pe lângă SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Turcia”.

- Advertisement -

„Am numit doar acele țări care au spus deja că sunt pregătite să devină garanți, sau pe care le-am contactat și pe care deja le-am schimbat câteva proiecte inițiale ale documentelor despre care sunt garanți”, a continuat liderul ucrainean.

Conform lui, printre țările care s-au oferit să garanteze securitatea Ucrainei se numără Israel și Irlanda. „Am dori ca China să se alăture acesteia”, a spus el.

- Advertisement -

În același timp, liderul ucrainean a recunoscut că „Rusia trebuie să-și găsească loc și în acel acord, pentru că va fi un acord între Ucraina și Rusia”. În opinia sa, Rusia „trebuie să fie legată” de tratat, pentru că este parte la conflict.

Alexander Chaly, membru al delegației de la Kiev, a declarat că Ucraina a fost de acord să adopte un statut neutru și non-nuclear dacă i se acordă garanții de securitate, care „în conținut și formă ar trebui să fie similare cu articolul 5” din Tratatul Atlanticului de Nord. Potrivit acestuia, garanțiile ar trebui să prevadă asistență militară și înființarea unei zone de excludere a zborului după trei zile de consultări pentru a urmări o soluție diplomatică.

Garanții, potrivit Kievului, ar putea include membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (inclusiv Rusia), precum și Germania, Israel, Italia, Canada, Polonia și Turcia. Garanțiile lor nu ar acoperi Crimeea și Donbasul, potrivit șefului fracțiunii parlamentare a partidului de guvernământ Servitorul Poporului din Ucraina, David Arakhamiya, care participă la discuții.

Printre țări nu se află România.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img