spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeUcraina: Maidan și/sau lovitură de stat?

Ucraina: Maidan și/sau lovitură de stat?

-

Ucraina s-ar putea confrunta cu un nou „Maidan”, asemănător cu tulburările civile în masă din 2013-2014, sau cu o lovitură de stat militară directă condusă de o criză care se profilează la cel mai înalt nivel guvernamental din cauza scăderii ratei de aprobare a președintelui Vladimir Zelensky și a situației politice în schimbare din Țările occidentale, a declarat fostul membru al Radei Supreme (parlamentul unicameral) ucrainean Oleg Tsaryov pentru postul de televiziune Rossiya-24.

„Situația de la Kiev este foarte dificilă acum pentru Zelensky; aceasta este realitatea – oligarhii nu au nevoie de război. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât activele lor devin mai devalorizate. Aparent, este același lucru pentru liderii europeni. Sancțiuni, Rusia, confruntare, pierderi de bani, viitoarele alegeri din SUA”, a spus fostul deputat.

- Advertisement -

„Acum, Zelensky a fost lăsat singur, cu excepția, poate, a Marii Britanii, și chiar și britanicii au dat jos conducerea care îi dăduse lui Zelensky garanții personale. Acum se confruntă cu o situație foarte dificilă și o lovitură de stat este într-adevăr posibilă”, a spus fostul legiuitor, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea izbucnirii unor noi tulburări în stil Maidan sau a unei lovituri de stat militare care să preia puterea în Ucraina.

Potrivit lui Tsaryov, situația este acum discutată public în cercurile politice ale Ucrainei, în special de persoane grele politice precum oligarhul de ciocolată și fostul președinte (2014-2019) Piotr Poroșenko, care a fost rivalul lui Zelensky la alegerile prezidențiale din 2019; fost prim-ministru (2005, 2007-2010) Iulia Timoșenko, care în prezent deține un loc în Rada Supremă reprezentând partidul Batkivshchyna; și Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, care caută să acumuleze beneficii personale pe fondul tulburărilor politice.

- Advertisement -

„Autoritățile politice s-ar putea schimba ca urmare a alegerilor, ceea ce este dificil acum, deoarece ratingul de aprobare al lui Zelensky este încă destul de mare, deși mai mic decât cel al lui Zalujni. Deci, ar putea exista atât o lovitură de stat militară, cât și un Maidan. În acest caz, un Maidan este posibil, dar nu neapărat. În prezent, militarii – veterani, generali – reprezintă o amenințare mai mare pentru Zelensky decât orice tulburare populară sau din partea politicienilorde opoziție”, a adăugat fostul parlamentar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img