Home Analize Ucraina lasă Ungaria și Slovenia fără țitei

Ucraina lasă Ungaria și Slovenia fără țitei

0

Decizia Ucrainei de a opri tranzitul ţiţeiului rusesc Lukoil către Ungaria este una de neînţeles şi în acelaşi timp inacceptabilă, şi deşi am reuşit să stabilizăm aprovizionarea ţării cu ajutorul unor soluţii temporare, aceste instrumente nu vor funcţiona nici măcar pe termen mediu, astfel că trebuie găsită rapid o soluţie, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Budapesta.

Întrebat de presă despre oprirea în Ucraina a tranzitului de ţiţei de la Lukoil Rusia către Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a relatat că aprovizionarea Ungariei este asigurată, practic, din Rusia, prin intermediul „Conductei Prieteniei” care trece prin Ucraina, pentru utilizarea căreia Ungaria şi Slovacia au primit o excepţie de la sancţiunile Uniunii Europene.

„Iar până acum a şi funcţionat acest tranzit prin Ucraina. Între cele două ţări a existat o cooperare energetică corectă. În perioada trecută, Ungaria a ajutat în diverse moduri şi Ucraina în a menţine securitatea aprovizionării cu energie a ţării – chiar şi în ciuda unor circumstanţelor destul de dificile” – a spus ministrul de externe.

„În schimb, acum ne-a şocat vestea că în Ucraina a avut loc o modificare legislativă potrivit căreia transporturile de petrol ale companiei ruseşti Lukoil nu pot trece prin Ucraina în direcţia Ungariei”, a adăugat politicianul maghiar.

Szijjártó a explicat, apoi, că Lukoil asigură jumătate din importurile prin conducte către est, iar Ungaria şi Slovacia cumpără anual aproximativ două milioane de tone de ţiţei prin intermediul acestei companii.

„Aşadar această decizie a ucrainenilor ameninţă destul de serios, pe termen lung, securitatea livrărilor de ţiţei către Ungaria şi Slovacia”, a avertizat ministrul.

Péter Szijjártó a subliniat că au reuşit să stabilizeze aprovizionarea cu diverse soluţii temporare, astfel că deocamdată situaţia este rezolvată, însă aceste instrumente nu vor funcţiona nici măcar pe termen mediu.

„Am semnalat autorităţilor ucrainene că această decizie este una de neînţeles, inacceptabilă şi deloc prietenoasă din partea lor. S-au arătat dispuşi să corecteze situaţia, însă, la jumătatea drumului sau în altă parte, aceste eforturi s-au blocat”, a spus oficialul maghiar.

Péter Szijjártó a informat, totodată, că au luat legătura şi cu Guvernul Slovaciei, respectiv că va ridica problema şi în cadrul şedinţei de luni a Consiliului de Afaceri Externe a UE.

„Este totuşi ciudat că o ţară care încearcă să adere la Uniunea Europeană pune în mare pericol aprovizionarea cu energie a două state membre ale UE”, a mai adăugat Szijjártó.

Ad

Exit mobile version