Home Analize Ucraina: creșterea taxelor și devalorizarea grivnei

Ucraina: creșterea taxelor și devalorizarea grivnei

0

Ucraina și aliații săi iau în considerare diferite opțiuni de finanțare a operațiunilor militare în cazul în care Occidentul nu poate continua să ofere asistență Kievului, scrie Bloomberg , dar toate „implică riscuri”. Opțiunile posibile includ creșterea taxelor sau devalorizarea hrivnei ucrainene.

Devalorizarea monedei ucrainene ar putea duce la o creștere a veniturilor bugetare datorată, de exemplu, taxelor vamale. Ministerul Finanțelor speră că Banca Națională a Ucrainei va devaloriza grivna, însă, potrivit ministrului de finanțe al țării, Serghei Marchenko, acest lucru va avea și „consecințe negative”.

O alta varianta este lansarea unor obligațiuni. Astfel, anul trecut, BNU a emis aproape 400 de miliarde de UAH (10,9 miliarde de dolari) prin achiziționarea de obligațiuni guvernamentale. Acest lucru a ajutat Kievul să reziste până când partenerii săi occidentali au stabilit o finanțare durabilă a deficitului bugetar ucrainean. Cu toate acestea, avantajul acestei opțiuni este anulat de creșterea rapidă a inflației. În plus, Fondul Monetar Internațional, care anul viitor intenționează să acorde împrumuturi de 5,3 miliarde de dolari Ucrainei, a inclus restricții asupra acestei practici printre condițiile sale de creditare. În conformitate cu acesta, în cazul unui deficit de finanțare externă, Kievul s-a angajat să limiteze finanțarea monetară la aproximativ 50 de miliarde UAH pe trimestru.

Marchenko a remarcat că Kievul menține o comunicare activă cu reprezentanții UE și ai Statelor Unite, informându-i despre nevoile sale pentru anul bugetar următor. Astfel, în 2024, folosind fonduri externe de peste 40 de miliarde de dolari, autoritățile ucrainene intenționează să acopere deficitul bugetar, dar încă din noiembrie ministrul a recunoscut că mai mult de două treimi din această finanțare nu a fost încă confirmată.

Ad

Exit mobile version