Home Analize Ucraina, așa zisa reformă va îmbogăți oligarhii

Ucraina, așa zisa reformă va îmbogăți oligarhii

0

Ucraina, denumită de propriul ministru de Finanţe „cea mai coruptă ţară de pe continent”, vrea să se reformeze total şi să liberalizeze puternic economia. Aşa că înfiinţează „Agenţia pentru modernizarea Ucrainei”, unde sunt chemaţi să vină cu idei de reforme personaje foarte cunoscute în politica europeană – foşti miniştri, comisari europeni, parlamentari şi ideologi de marcă. Ce e mai interesant este că acest comitet, de oameni deștepți, dar și scumpi, va fi plătit de oligarhii ucraineni. Sunt oameni cărora le convine un mediu obscur, plin de interese pentru că așa pot să se îmbogățească și mai tare, transmiet Digi 24.
Crema politicii europene e angajată de cei mai controversaţi oligarhi din Ucraina: Rinat Ahmetov, Dimitri Firtash și Viktor Pinciuk. Aceştia plătesc pentru expertiza unui fost ministru francez de Externe, a unui fost comisar european din Germania, dar şi a lordului britanic Risby of Haverhill.

În presa germană, specialistul în politică externă al partidului lui Angela Merkel, cel care a venit cu ideea fondării grupului de experţi occidentali, declară că de fapt membrii nu vor banii oligarhilor, dar reformarea Ucrainei împotriva miliardarilor e imposibilă.

Oligarhii însă nu şi-au creat o reputaţie de apărători ai statului de drept. Averea lor s-a clădit de cele mai multe ori în anii haotici de după căderea regimului comunist, când privatizările marilor coloşi industriali s-au făcut în condiţii suspecte.

Ahmetov, Flirtash şi Pinciuk au în comun legăturile fructuoase cu lumea politică din Ucraina.

În 2002, Viktor Pinciuk se căsătorea chiar cu fiica fostului preşedinte Leonid Kucima.

Rinat Ahmetov, cel mai bogat dintre bogații Ucrainei, a investit în Partidul Regiunilor, care l-a pregătit de lumea politică pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici.

Iar potrivit HotNews, cel mai apropiat partener de afaceri al lui Dimitri Firtash este Serghei Liovocikin, fostul șef de cancelarie prezidențială a lui Ianukovici. Sunt legături care au funcţionat ca pavăză pentru afacerile miliardarilor.

Totuşi, din punct de vedere politic, oligarhii sunt foarte flexibili. Loialitatea precum şi sprijinul lor financiar au trecut din tabără în tabără de-a lungul anilor şi nu fără rezultat – investițiile în politică le-au crescut averile și puterea.

Aşa că investițiile de azi în politicienii vest-europeni ar putea avea de fapt un scop foarte pragmatic: Conflictul din estul Ucrainei le strică afacerile.

Donețkul e fieful lui Ahmetov, acolo firmele sale activează în extracția de cărbune și în metalurgie, doar că separatiștii tulbură apele. Oligarhul chiar le-a cerut angajaților din Mariupol să patruleze alături de armata ucraineană pentru a menține stabilitatea în zonă. Pe pielea lui a învățat că instabilitatea costă scump. În Crimeea i-a fost naționalizată o companie energetică, iar același lucru s-ar putea întâmpla și în Donețk.

În plus, oligarhii sunt foarte deschişi să coopereze cu Occidentul fiindcă de implementarea unor reforme atârnă şi accesul la finanţarea internaţională. Iar banii de peste graniţe, de la Banca Centrală Europeană sau de la FMI ar putea scoate economia ţării din impas.

Ad

Exit mobile version