spot_img
22.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăEconomieTurkStream ar putea deveni BulgarStream

TurkStream ar putea deveni BulgarStream

-

Gazoductul subacvatic TurkStream ar putea deveni BulgarStream, titrează mediile sofiote, citând experți energetici și pe vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič. Bulgaria se pregătește să preia cea de a doua conductă subacvatică a gazoductului TurkStream și speră să devină unul din marile centre europene de distribuire a gazelor, scrie site-ul News.bg. În urmă cu câteva zile, țara a inaugurat o nouă stație de compresare și 20 de kilometri de gazoduct nou prin care este extinsă capacitatea gazoductului de tranzit în direcția Turciei. Devine tot mai probabilă varianta redirecționării celei de a doua conducte a gazoductului TurkStream spre orașul Varna, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Într-un interviu pentru postul de radio Deutsche Welle, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea energiei, Maroš Šefčovič, a declarat: „Comisia Europeană sprijină dorința Bulgariei de a aduna într-un singur centru de distribuire livrările de gaze”.

Experți ruși consideră că în acest mod va fi asigurată diversificarea cerută de Bruxelles. După eșuarea proiectului SouthStream, Sofia a lansat ideea creării centrului regional Balkan în apropiere de Varna.

Experții ruși constată că tot mai multe țări europene își exprimă ambițiile de a forma astfel de centre de distribuire pe fundalul proiectelor Gazpromului. Franța, Portugalia și Spania însă caută diversificarea prin achiziționarea de gaze americane lichefiate.

Experții informează că eventuala redirecționare a conductei subacvatice se discută, dar încă nu există o decizie finală. În luna mai, ministrul rus al energeticii Alexandr Novak a avertizat că Rusia are nevoie de garanții din partea Bulgariei și a Comisiei Europene. Gazpromul are în vedere două variante de tranzit din Turcia: prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, și prin Grecia și Italia.

În iunie, președintele concernului Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că Bulgaria, Serbia și Ungaria se pregătesc să asigure, începând cu anul 2020, tranzitul de gaze spre Europa Centrală.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...