Iranul nemulțumit că Germania, Franţa şi Marea Britanie fac prea puțin pentru salvarea acordului nuclear

0
225

Iranul este nemulţumit de eforturile arătate până acum de Germania, Franţa şi Marea Britanie pentru a salva acordul nuclear din 2015, acuzând acest trio al UE că adoptă mai mult poziţii politice decât măsuri practice, relatează dpa și agerpres.

„Până acum, europenii nu au făcut decât să discute poziţii politice, în loc să ia măsuri practice”, a spus duminică şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif.

El a mai afirmat că dacă acordul este cu adevărat un important pact de securitate pentru Uniunea Europeană, atunci aceasta ar trebui să fie pregătită să accepte costurile, a declarat Zarif pentru agenţia de presă YJC.

Iranul a acordat Uniunii Europene un termen de câteva luni pentru a rezolva lucrurile, înainte ca Teheranul să decidă cum va acţiona în privinţa acestui acord.

Dacă Iranul va rămâne sau nu în acest acord nuclear, în ciuda faptului că SUA s-au retras şi au impus noi sancţiuni, va fi decis înaintea celei de-a doua serii de represalii americane care va începe în noiembrie.

Ţările care sunt în continuare semnatare ale acordului – acest trio din UE, plus China şi Rusia – trebuie să stabilească până atunci cum vor putea asigura că unele aspecte ale acordului, în special cele financiare, vor putea fi garantate fără SUA.