Turcia a început lucrările la conducta submarină de mare adâncime menită a transporta gazele extrase din zăcământul Sakarya, cu rezerve estimate la peste 540 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră, în vederea declanșării producției în 2023. Între timp, în România, Black Sea Oil&Gas (BSOG) a început, la mijlocul lunii iunie, producția de gaze din proiectul MGD, însă în ape de mică adâncime, pentru cel mai important proiect autohton, de mare adâncime, Neptun Deep, acționarii, OMV Petrom și Romgaz, neadoptând încă o decizie finală de investiție, deși dezvoltarea sa a început cu peste 10 ani înaintea celui turcesc, transmite Profit.ro.
Dacă proiectul offshore mare adâncime din România a fost întârziat cel puțin 5 ani, cel din Turcia a evoluat spectaculos. Ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez, a declarat, cu prilejul lansării operațiunilor la conducta submarină de mare adâncime ,că zăcământul de gaze Sakarya va rămâne în istorie drept cel mai rapid proiect de dezvoltare a unui perimetru offshore din lume, de la explorare până la producție. Inițial, 6 până la 10 sonde vor fi conectate la instalația de producție offshore a Sakarya Gas Field, care va pompa aproximativ 10 milioane de metri cubi pe zi către rețeaua de gaze naturale a Turciei în 2023. Suma corespunde unei cantități de 3,5-4 miliarde mc pe an, de 4 ori mai ridicată decât cea estimată a fi extrasă din perimetrul MGD al BSOG.
Producția din Sakarya va crește treptat, atingând un nivel de 40 de milioane de metri cubi pe zi până în 2027-28, de 16 ori peste cea din MGD. Peste 5.000 de angajați lucrează non-stop pentru ca Sakarya să devină productiv în 2023.