Turcia sfidează SUA: Nu renunța la importurile de petrol iranian

0
5

Turcia nu va putea anula importurile sale de petrol iranian, în pofida sancţiunilor SUA, deoarece ţara nu este pregătită să rafineze alte tipuri de ţiţei, a anunţat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavuşoglu, informează EFE.

„Diversificarea surselor noastre de importuri de petrol nu este considerată posibilă pe termen scurt”, a declarat oficialul turc într-o conferinţă de presă la Ankara, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Prin urmare, Mevlut Cavuşoglu a cerut SUA să îşi „revizuiască decizia” de a impune sancţiuni ţărilor care continuă să facă comerţ cu Iranul, calificând această decizie drept „o măsură unilaterală, care are efecte negative asupra tuturor”.

Washingtonul a anunţat sancţiunile în noiembrie anul trecut, dar a acordat Turciei şi altor şapte ţări o scutire de şase luni pentru a căuta alte surse de combustibil, lucru pe care şeful diplomaţiei turce l-a exclus joi.

„Tehnologia rafinăriilor noastre nu este potrivită pentru ţiţeiul din multe ţări. Ar fi pentru cel provenind din Irak, dar conducta de petrol de la Kirkuk la Ceyhan (Turcia) este grav deteriorată şi trebuie reparată cât mai curând, iar conducta care vine din nordul Irakului este la limita capacităţii sale”, a explicat ministrul turc.