spot_img
17.9 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăhighlightTurcia: Schengen ca să oprim migranții

Turcia: Schengen ca să oprim migranții

-

Turcia a propus UE să accelereze liberalizarea regimului de vize și să încheie un acord în acest sens chiar în prima jumătate a lui 2016 în loc de 2017, cum era planificat, a declarat joi premierul turc Ahmet Davutoglu, într-un interviu pentru postul de televiziune TGRT, citat de agenția de presă TASS, conform Agerpres.

- Reclama -

‘Trebuie neapărat accelerată primirea Turciei în zona Schengen. Trecerea frontierelor de către cetățeni și refugiați s-ar face în conformitate cu anumite reguli, ceea ce va putea preîntâmpina încălcările. De aceea, am propus UE să încheie procesul de liberalizare a vizelor în prima jumătate a lui 2016, în loc de 2017 cum era planificat’, a spus Davutoglu.

Premierul Turciei a subliniat, de asemenea, că Ankara ‘nu va putea semna un acord privind readmisia cu UE atâta vreme cât nu vor fi făcuți pași în problema Schengen’. ‘Fără semnarea acestui acord va fi imposibil să cooperăm pe marginea problemelor privind întoarcerea refugiaților’, a adăugat premierul turc.

În decembrie 2013, Turcia și UE au semnat un acord ce prevede demararea unui dialog bilateral privind regimul de vize. Se intenționează liberalizarea acestui regim în același timp cu încheierea unui acord privind readmisia. Un asemenea acord prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul Turciei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img