Turcia: Germania să intervină militar în Siria dacă vrea să oprească migranții

0
271

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a îndemnat sâmbătă Germania, într-un interviu publicat în cotidianul Die Welt, să-și întărească angajamentul militar în Siria dacă vrea să pună capăt afluxului de refugiați, informează AFP conform Agerpres.

Germania trebuie, în mod categoric, să intervină mai mult militar, la fel ca Turcia, a estimat Simsek, făcând această declarație după ce zece turiști germani au fost uciși marți într-un atentat sinucigaș la Istanbul.

„Originea terorii din Siria este haosul de la fața locului, cauzat de refuzul regimului sirian de a autoriza reformele democratice și prezența unei opoziții. Dacă Germania și alții vor să pună capăt afluxului de refugiați, ei trebuie să pună capăt bombardamentelor forțelor siriene și celor ruse împotriva opoziției siriene”, a spus Simsek.

Referitor la lupta împotriva grupării SI, vicepremierul turc a declarat că „nimeni nu poate pretinde că Turcia nu face nimic”. „Daech (acronimul arab pentru SI) reprezintă pentru noi cea mai mare amenințare. De altfel, tocmai pentru că forțele turce sunt angajate mai puternic împotriva SI, un atac (terorist) a lovit Istanbulul”, a spus acesta.

În ceea ce privește acțiunile Turciei în problema refugiaților, Simsek este de părere că „Turcia deja face foarte mult”. „Noi construim un gard de-a lungul întregii frontiere siriene. Primii 150 de kilometri vor fi gata în martie și avem nevoie de o strategie coordonată cu partenerii noștri. La ora actuală, noi le oferim refugiaților un permis de muncă. Acest lucru îi reține pe mulți din a se duce în Europa, însă aceasta înseamnă, de asemenea, o povară pentru piața noastră a muncii”, a mai spus oficialul turc, precizând că în prezent pe teritoriul Turciei se află circa 2,5 milioane de refugiați, iar în unele orașe locuiesc mai mulți refugiați decât turci.