Turcia amenință că dă drumul migranților spre Europa

0
121
HORGOS, SERBIA - SEPTEMBER 16: Migrants throw rocks and other objects at Hungarian riot police as they try to break the border post gate and pull down the razor wire fence on September 16, 2015 in Horgos, Serbia. Hungary has introduced tough new laws to administer the influx of migrants and has declared a state of emergency in two of it's counties close to the border. The new laws have created a dead end for migrants arriving at the Horgos frontier post, resulting in clashes with migrants and Hungarian police. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Turcia, prin vocea ministrului său de externe, Mevlut Cavusoglu, a amenințat miercuri că va anula unilateral acordul privind migrația, semnat în martie 2016 cu Uniunea Europeană, care a permis reducerea considerabilă a intrării migranților și refugiaților în Europa, relatează AFP.

„Îi putem pune capăt unilateral (acestui acord). Nu i-am informat încă pe interlocutorii noștri (europeni), totul se află în mâinile noastre”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat canalului 24 TV, pe fondul tensiunilor cu mai multe țări din UE.

„Începând de acum, putem spune ‘nu îl mai aplicăm și s-a încheiat'”, a adăugat el. „Nu avem nevoie de permisiunea nimănui”, a continuat șeful diplomației de la Ankara.

El a reproșat UE că nu a dat undă verde, spre deosebire de prevederile acordului, liberalizării vizelor pentru sejururile de scurtă durată ale cetățenilor turci în UE. În opinia Bruxellesului, legislația antiteroristă turcă, considerată contrară libertăților civile, nu este acceptabilă. „Liberalizarea vizelor este o condiție sine qua non„, a subliniat ministrul.

Pactul migratoriu dintre UE și Turcia a fost încheiat în urmă cu un an la Bruxelles pentru a face să înceteze sosirea zilnică a mii de migranți la bordul ambarcațiunilor pe insulele grecești din Marea Egee.

Acest controversat acord semnat în plină criză migratorie, care mai prevede respingerea tuturor migranților către Turcia, inclusiv a solicitanților de azil, a permis reducerea drastică a sosirilor în Grecia.