spot_img
9 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăExterneTurcia amenință că dă drumul migranților spre Europa

Turcia amenință că dă drumul migranților spre Europa

-

Turcia, prin vocea ministrului său de externe, Mevlut Cavusoglu, a amenințat miercuri că va anula unilateral acordul privind migrația, semnat în martie 2016 cu Uniunea Europeană, care a permis reducerea considerabilă a intrării migranților și refugiaților în Europa, relatează AFP.

„Îi putem pune capăt unilateral (acestui acord). Nu i-am informat încă pe interlocutorii noștri (europeni), totul se află în mâinile noastre”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat canalului 24 TV, pe fondul tensiunilor cu mai multe țări din UE.

- Advertisement -

„Începând de acum, putem spune ‘nu îl mai aplicăm și s-a încheiat'”, a adăugat el. „Nu avem nevoie de permisiunea nimănui”, a continuat șeful diplomației de la Ankara.

El a reproșat UE că nu a dat undă verde, spre deosebire de prevederile acordului, liberalizării vizelor pentru sejururile de scurtă durată ale cetățenilor turci în UE. În opinia Bruxellesului, legislația antiteroristă turcă, considerată contrară libertăților civile, nu este acceptabilă. „Liberalizarea vizelor este o condiție sine qua non„, a subliniat ministrul.

- Advertisement -

Pactul migratoriu dintre UE și Turcia a fost încheiat în urmă cu un an la Bruxelles pentru a face să înceteze sosirea zilnică a mii de migranți la bordul ambarcațiunilor pe insulele grecești din Marea Egee.

Acest controversat acord semnat în plină criză migratorie, care mai prevede respingerea tuturor migranților către Turcia, inclusiv a solicitanților de azil, a permis reducerea drastică a sosirilor în Grecia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img