Home Analize TUNUL SECOLULUI: 22 miliarde de dolari plimbați din Moldova prin conturi din...

TUNUL SECOLULUI: 22 miliarde de dolari plimbați din Moldova prin conturi din 62 de țări

0

Sume de miliarde care figurează în tranzacțiile suspecte în cazul „Laundromat” au ajuns în 62 de state ale lumii, a afirmat directorul adjunct al Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Moldova, Evghenii Sîrbu, în cadrul primelor audieri publice desfășurate de Comisia parlamentară de anchetă pentru analizarea acestei situații, informează agenția IPN.

Potrivit directorului serviciului, Vasile Șarco, în anul 2010 serviciul a recepționat de la o unitate bancară o informație privind o tranzacție suspectă în care erau implicate mai multe entități, motiv pentru care toate tranzacțiile suspecte pe durata investigațiilor au fost analizate și cercetate de către serviciu. În perioada 2011 – 2014 s-au făcut trei controale tematice și unul la întregul sistemul bancar. Serviciul a acumulat dosarele interne de la instituția bancară vizată, dar și a sesizat aproximativ 100 de state pentru obținerea informațiilor.

Directorul Șarco a mai spus, potrivit sursei citate, că în perioada 2010-2012, Serviciul s-a concentrate pe obținerea informațiilor despre originea banilor care veneau dintr-o țara străină. Suma totală a tranzacțiilor s-ar ridica la peste 22 de miliarde de dolari. Potrivit lui Vasile Șarco, conversia rublelor în valută a fost făcută în sistemul bancar rusesc și, la prima vedere, aceasta nu s-a reflectat asupra sistemului de schimb valutar din Republica Moldova.

Persoanele care au ridicat banii nu sunt persoane rezidente al Republicii Moldova, dar intrau în țară prin segmentul transnistrean în acea perioadă. Întrebați dacă din șirul de companii prin care s-a produs „Landromatul” sunt unele controlate de actuali, foști politicieni sau persoane publice, reprezentanții SPCSB au spus că sunt, fără să ofere detalii.

Ei au mai spus că instituția deține multe informații confidențiale care nu pot fi transmise publicului, solicitând o ședință închisă dar cu partciparea fizica a membrilor comisiei, nu în formula online. Potrivit IPN, ședința în acest format a comsiei de anchetă se va desfășura săptămîna viitoare și în formatul solicitat de președintele Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării banilor.

Ad

Exit mobile version