spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăExterneTsipras simte furia străzii

Tsipras simte furia străzii

-

Un val de greve se extinde joi (12.11.) în Grecia. Sindicatele se revoltă împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

Reprezentantul funcționarilor publici, ADEDY, și cel mai mare sindicat al întreprinderilor private, GSEE, cheamă la revoltă. Vor face grevă funcționarii publici precum și personalul din școli, spitale, de la căile ferate, companiile de ferryboat-uri și transportul în comun la Atena. Se vor alătura controlorii de trafic aerian, avocații, farmaciștii si jurnaliștii.Oamenii protestează în special împotriva măririi taxelor și a planurilor de reformare a pensiilor. Este prima grevă generală de la preluarea puterii de către guvernul de stânga al lui Tsipras în ianuarie. Greve izolate au auvut loc și zilele trecute, iar săptămâna viitoare vor să protesteze și agricultorii greci împotriva guvernului și a UE.

- Advertisement -

Cât era în opoziție, Tsipras se împotrivea măsurilor de austeritate cerute de finanțatorii internaționali. Dar acum realitatea îl pune sub presiune, e de părere Jorgos Tzogopoulos, de la fundația ELIAMEP din Atena. ”Guvernul nu numai că a acceptat măsurile de austeritate, dar se și dă drept militant al acestei strategii”, a declarat acesta într-un interviu pentru DW. Până la urmă, Tsipras a semnat pachetul de austeritate, iar acum îl pune în practică. Și tocmai de aceea, furia demonstranților nu se îndreaptă acum numai împotriva finanțatorilor, ci și împotriva lui Tsipras: ”A promis multe și lumea l-a crezut”, spune Tzogopoulos. Miercuri, (11.11), reprezentanții finanțatorilor au ajuns la Atena, pentru a verifica stadiul reformelor. Conform mass media, Tsipras intenționeză să încheie toate capitolele deschise, pentru a putea primi încă o tranșă de credit de două miliarde de euro.

Partidul de la guvernare cheamă la demonstrație

- Advertisement -

Noutate pentru grevele din Grecia: Nimeni altcineva decât partidul de la guvernare, Syriza, cheamă oamenii la proteste. Îi mobilizează pe greci împotriva ”politicii neoliberale și a presiunii venită de la centrele de putere economică și politică din țară și din străinătate”, scrie într-o declarație departamentul Syriza pentru politica pieței muncii. Orice-ar fi, lupta pentru pensii și salarii civilizate nu va înceta, avertizează strategii partidului. O rebeliune împotriva propriului guvern?

Nu, spune Petty Perka, secretar de stat în Ministerul Grec al Transporturilor, și membru Syriza. Participarea la această grevă ar putea fi înțeleasă ca presiune, dar și ca sprijin pentru guvern, spune Petty Perka la televiziunea Skai. Și adaugă: ”Atâta timp cât populația iese pe stradă ca să-și ceară drepturile, și guvernul dobândește un nou instrument de negociere; adică poate să ‘dea vina’ pe oameni”.

Moderatorul televiziunii Skai, Dimitris Economou, nu mai înțelege nimic: ”Adică dacă fac grevă, înseamnă că sunt de partea guvernului, iar dacă nu fac grevă, înseamnă că sunt și mai tare de partea lui – așa ceva nu există”, se plânge jurnalistul. Pentru politologul Tzogopoulos, dualitatea politicienilor de stânga din Grecia față de acțiunile de protest e gândită strategic. ”Noul guvern caută încă o formulă de dialog cu protestatarii, nu poate nici să fie de partea celor care fac grevă, dar nici împotriva lor, pentru că până la urmă partidul de stânga a fost cel care a ieșit recent în stradă, pentru a demonstra împotriva măsurilor de austeritate”, a declarat expertul într-un dialog cu DW.

Proteste violente

Uneori se ajunge mai departe de protestele verbale. Vinerea trecuta, în 6.11, deputatul conservator Jorgos Koumoutsakos a fost atacat și bătut cu pumnii de câțiva extremiști de dreapta, la o demonstrație în fața Parlamentului. Cu o zi mai devreme, tineri mascați au întrerupt o lectură într-o librărie din Atena, pentru a protesta împotriva prezenței unui politician socialist la acest eveniment. Ziarul Kathimerini, din Atena, scrie despre un alt incident: niște auditori din străinătate, ajunși în capitala Greciei pentru a evalua universitatea de acolo, au fost atacați de către studenți, la începutul lui noiembrie. S-a aruncat în ei cu fructe și au fost forțați să părăsească instituția.

Analistul economic, Kostas Stoupas, e de părere că toate aceste trei incidente au un numitor comun, fiind un simbol al imploziei guvernului, a țării și a impunerii politicii de dreapta. ”Cel mai rău este când fiecare încearcă de unul singur sau în cadrul unui grup să impună ceea ce crede el că e bine. Atunci se ajunge la haos”, avertizează analistul, pe portalul economic, Capital.gr.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img