spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeTrupele americane alungate din Niger, vin rușii

Trupele americane alungate din Niger, vin rușii

-

Washingtonul a fost de acord să-și retragă trupele din Niger, în urma unei cereri din partea autorităților țării din Africa de Vest, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat, a informat presa americană, citând surse din administrația Biden. Retragerea va implica peste 1.000 de militari americani și ar putea dura câteva luni.

Retragerea trupelor americane din Niger nu poate fi descrisă ca fiind complet neașteptată, deoarece pe 17 martie, colonelul Amadou Abdramane, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Salvarea Patriei din Niger (administrația militară), a emis un comunicat prin care denunța acordul militar al țării cu SUA. și subliniind necesitatea ca trupele americane să plece. Cererea continuă o tendință de ani de zile în care țările din Sahel au tăiat cooperarea cu națiunile occidentale în favoarea colaborării cu Rusia. La mijlocul lunii aprilie, televiziunea de stat din Niger a raportat că cel puțin 100 de instructori militari ruși au sosit în capitala țării, Niamey.

- Advertisement -

S-ar putea ca SUA să se gândească că pot pune problema Nigerului pe plan secund și pot reveni la ea mai târziu, dacă este necesar, a remarcat Vladimir Vasilyev, cercetător senior la Institutul de Studii SUA și Canadei al Academiei Ruse de Științe. Americanii cred că problemele actuale din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt mult mai importante. În plus, Nigerul nu este crucial ca furnizor de uraniu, deoarece americanii pot obține uraniu din alte țări, și anume Kazahstan. Așadar, SUA au un anumit spațiu de manevră în Africa, un factor important în decizia sa de a retrage trupele, a concluzionat Vasilyev.

Autoritățile Nigerului nu mai salută prezența militară americană în țară, deoarece țările africane doresc să se distanțeze de trecutul lor colonial, a subliniat Rakhimbek Bobokhonov, cercetător la Institutul de Studii Africane al Academiei Ruse de Științe. Intră în joc Rusia, care are relații bune cu multe națiuni africane, întrucât nu le impune ideile și poate investi în continent și ierta datoriile. Multor țări africane le lipsește Uniunea Sovietică, care a fost înlocuită de Rusia în sistemul relațiilor internaționale, a explicat expertul. În plus, asistența militară pe care o oferă Moscova va contribui la întărirea gărzilor prezidențiale în multe țări, a adăugat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img