spot_img
15.1 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022
AcasăExterneTrump, mişcare pro CIA şi în defavoarea Pentagonului

Trump, mişcare pro CIA şi în defavoarea Pentagonului

-

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat CIA să-și utilizeze dronele pentru atacarea presupușilor teroriști, un rol care revenea înainte exclusiv Pentagonului, a informat luni The Wall Street Journal (WSJ), transmite agenția EFE.

Ziarul, care citează surse oficiale neidentificate, relevă că această decizie, cu caracter secret, reprezintă o schimbare față de viziunea administrației lui Barack Obama, care limitase rolul CIA.

Publicația amintește că, în organizarea anterioară, dronele CIA erau folosite pentru activități de recunoaștere și adunare de informații cu scopul de a localiza persoanele suspectate de terorism, iar mai apoi atacul era realizat de către militari.

Această „abordare hibridă”, potrivit WSJ, a fost utilizată de exemplu în atacul care l-a ucis pe liderul taliban Ajtar Mansur, în mai 2016, în Pakistan.

Sursele au spus că prima dată când CIA a utilizat această prerogativă a fost la sfârșitul lunii februarie într-un atac în nordul Siriei în care a fost ucis liderul Al-Qaida în Siria, Abu Kheir al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden.

Al-Qaida a confirmat, pe 2 martie, moartea lui al-Masri, în urma acțiunii unei drone, dar este pentru prima dată, conform WSJ, când se află că o dronă a CIA a fost responsabilă de lansarea atacului.

Potrivit sursei citate, noul ordin se aplică în mod specific operațiunilor CIA în Siria, dar ar putea eventual să fie extins la alte scene de luptă contra jihadismului, precum Yemen, Libia, Somalia sau oricare alt loc.

Sursele au semnalat WSJ că ordinele către CIA au fost date de Trump nu la mult timp după reuniunea avută cu responsabilii agenției de informații la cartierul general al acesteia pe 21 ianuarie, la o zi după ce noul președinte american a ajuns la Casa Albă.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...