Carl Icahn va avea sarcina de a simplifica ”reglementările excesive” care, în opinia lui Trup, îngreunează activitatea companiilor.
Icahn nu agreează intervenționismul federal în economia americană. La scurt timp după victoria lui Trump el declara pentru Fox Business: ”întreprinzătorii americani se confruntă cu o problemă: sunt sufocați de prea multe reglementări și constrângeri stabilite de niște oameni care nu au nimic în comun cu lumea afacerilor”. Este o aluzie la administrația Obama care, în opinia echipei lui Trump, a impus aceste reglementări, provocând pierderi de circa 1 000 de miliarde de dolari întreprinzătorilor, potrivit estimării lui Icahn.
Chiar dacă va fi consilier în echipa lui Trump, Icahn își va putea păstra și conduce în continuare afacerile, ceea ce ridică anumite suspiciuni privind conflictul de interese.
De asemenea Trump l-a numit pe Peter Navarro la conducerea Consiliului național pentru comerț, un organism nou creat, subordonat Casei Albe. Economistul, profesor la Universitatea California, autor al unei cărți intitulate ”Death by China : how America lost its manufacturing base” este un fervent critic al războiului economic dus de China pentru a deveni principala putere economică și militară din Asia.
Numirea ar putea fi primită cu iritare la Pekin, mai ales după convorbirea telefonică de la începutul acestei lui pe care Trump a avut-o cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, în condițiile în care China consideră Taiwanul o provincie a sa.
De altfel pe tot parcursul campaniei electorale prezidențiale Trump a criticat în termeni duri politicile economice ale Chinei, pe care o acuză de manipularea cursului de schimb al yuanului, cu scopul precis de a stimula exporturile, făcând astfel concurență neloială companiilor americane.