Autoritățile germane criticate după atentatul de la Berlin

0
96
An image grab taken from a propaganda video bearing the logo of Islamic state group - linked Amaq News Agency (top R), and released on a crypted website on December 23, 2016 shows Anis Amri, the prime suspect in the Berlin Christmas market attack, pledging allegiance to the IS. The video allegedly taken on the Kieler Bruecke, a Berlin bridge, shows Tunisian Anis Amri, who was killed on December 23 in a shootout with Italian police in Milan, ending a massive European manhunt. / AFP PHOTO / AMAQ NEWS AGENCY / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AAMAQ NEWS AGENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIE /

Autoritățile germane se confruntă cu tot mai multe critici după ce presupusul autorul al atentatului soldat cu 12 morți și 48 de răniți a reușit după atac să părăsească țara, mai ales că el se afla de mult timp în atenția poliției germane care știa că el reprezintă un pericol.

Replicând acestor acuzații, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a estimat, potrivit agenției DPA, că ar fi ‘nepotrivit să vorbim despre un eșec al autorităților din domeniul securității’. ‘Firește că vom analiza cazul meticulos și vom întocmi un raport’, a mai spus el.

Tunisianul Anis Amri a sosit în Germania ca refugiat. Autoritățile germane i-au respins cererea de azil, dar nu au reușit să-l repatrieze din cauza refuzului autorităților tunisiene de a colabora. El a fost ucis joi noaptea de poliția italiană la Milano.

Asupra lui s-a găsit un bilet de tren care arată că a plecat din Franța către Torino, de unde a ajuns la Milano cu un tren regional. Rezultă astfel că, la scurt timp după ce a pătruns cu un camion în mulțime la Berlin, el a plecat în Franța, reușind să treacă nestingherit granița datorită libertății de circulație oferită de spațiul Schengen. Autoritățile germane investighează acum traseul său în detaliu și dacă a avut complici sau o rețea de sprijin care l-a ajutat în atac ori în fuga sa din Germania.