Declarațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre Canada, Panama, Mexic și Groenlanda (parte a Danemarcei) sunt legate de o „misiune cuprinzătoare” de a se confrunta cu Rusia și China. Washington Post scrie despre asta cu referire la un oficial din administrația republicană de tranziție.
„Există o legătură clară în toate acestea. Trump știe ce pârghii să tragă și ce garduri există și are capacitatea de a folosi aceste pârghii”, a spus sursa.
Trump, chiar și în timpul primului său mandat, și-a exprimat dorința de a anexa Groenlanda. Un diplomat danez care a fost implicat în această problemă la acea vreme a recunoscut, vorbind cu WP sub condiția anonimatului: „Probabil se va întâmpla ceva cu Groenlanda în următorii 10-15 ani. Ei pot deveni independenți și de aceea SUA se asigură pentru viitor. Ei se îndreaptă în direcția pe care Statele Unite o consideră parte a zonei sale de influență.”
Săptămâna aceasta, New York Post, citând surse, a scris că Trump este „100% hotărât” să preia controlul Groenlandei și să readucă Canalul Panama sub controlul SUA. Dacă va reuși să cumpere Groenlanda, aceasta va deveni cea mai mare achiziție teritorială a țării din istorie – de exemplu, va fi mai semnificativă decât achiziția din Louisiana din 1803, datorită căreia teritoriul american de atunci s-a dublat, notează publicația. Anterior, republicanul a spus că este „absolut necesar” ca Washington să dețină Groenlanda pentru „a asigura securitatea națională”. Prim-ministrul insulei, Mute Egede, a răspuns că Groenlanda „nu este de vânzare și nu va fi niciodată de vânzare”.
Fostul ambasador al SUA în Panama, John Feeley, care a lucrat sub Trump, a numit dorința de lungă durată a republicanului de a controla canalul. „Tigrul nu își schimbă dungile. Are experiență cu astfel de idei – nu vin de nicăieri. Și Donald Trump se bucură de haos. Îi place să fie un agent al haosului. El crede că această abordare perturbatoare a afacerilor internaționale îl face pe el și pe Statele Unite puternice”, a spus diplomatul.
Săptămâna trecută, președintele ales s-a plâns de „tarife ridicol de mari” pentru navele americane care trec prin Canalul Panama și a amenințat că îl va readuce sub controlul SUA. El a numit canalul un „activ național vital” pentru Statele Unite.