Trump AMENINŢĂ Cuba: Voi pune capăt

0
74
Donald Trump stands on a chair to speak to people in an overflow area after a campaign rally in Greenville. REUTERS/Mike Segar

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat luni, la trei zile după decesul liderului revoluționar cubanez Fidel Castro, că va pune capăt apropierii istorice între Washington și Havana dacă aceasta nu va fi accepta un acord ‘mai bun’, transmit AFP și Reuters.

‘Dacă Cuba nu vrea să încheie un acord mai bun pentru poporul cubanez, poporul americano-cubanez și pentru SUA în ansamblul lor, voi pune capăt acordului’ de dezgheț al relațiilor bilaterale, anunțat la 17 decembrie 2014 de președintele Barack Obama și omologul său de la Havana, Raul Castro, a scris Donald Trump pe Twitter.

Sâmbătă, el a declarat că Fidel Castro a fost un ‘dictator brutal’ care ‘și-a oprimat propriul popor’, apreciind că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă „o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Trump a promis că, într-un comunicat, că, ‘deși tragediile, morțile și durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi șterse’, administrația sa va face ‘tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârșit pe calea prosperității și a libertății’. Trump nu a menționat politica de deschidere a predecesorului său Barack Obama.

Duminică, 27 noiembrie, viitoarea administrație Trump a întreținut suspansul în ce privește continuarea politicii de deschidere față de Cuba, cerând ‘un acord mai bun’ decât cel angajat de președintele Obama.

Chiar dacă, după anunțul decesului lui Fidel Castro, liderii republicani l-au criticat vehement pe ‘tiranul’ de la Havana, niciunul nu a amenințat în mod clar cu încetarea procesului de apropiere, una din realizările majore ale actualei administrații democrate.

Anturajul lui Donald Trump a avertizat totuși că președintele Obama le-a făcut prea multe concesii castriștilor, mai ales prin relaxarea embargoului economic american în vigoare din 1962, fără contrapartide din partea Havanei în materie de drepturi ale omului, democrație și economie de piață.