spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăCulturăGuvernul va returna donaţiile pentru Cuminţenia Pământului la Revelionul de anul viitor

Guvernul va returna donaţiile pentru Cuminţenia Pământului la Revelionul de anul viitor

-

Ministerul Culturii a transmis Parlamentului o listă de amendamente la OUG privind ”Cuminţenia Pământului”, Executivul cerând aleşilor ca donaţiile pentru achiziţionarea sculpturii să poată fi restituite până la 31 decembrie 2017 pe bază de cerere scrisă.

- Reclama -

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, a transmis Camerei Deputaţilor, prin intermediul unei scrisori, lista amendamentelor la OUG privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului – act normativ aflat pe agenda comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor – aprobate de Guvern în şedinţa din 16 noiembrie.

Potrivit acestora, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor donate se stabilesc prin hotărâre de Guvern până cel mai târziu la dat ade 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform OUG să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017.

Forma iniţială a OUG prevedea că procedura, condiţiile şi termenele pentru restituiorea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.

În plus, Guvernul vrea ca persoanele fizice sau juridice care au donat şi care doresc restituirea sumelor să îşi exprime în scris această opţiune către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Cei care nu vor face acest demers sau donatorii care nu vor putea fi identificaţi până la finalul lui 2017 vor rămâne fără bani – donaţiile se vor face venituri la bugetul de stat.

Totodată, Executivul prevede înfiinţarea Fondului Brâncuşi care va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural mobil. Înfiinţarea acestuia este motivată prin ”numărul mare de donaţii înregistrate” şi prin ”lipsa unei strategii de achiziţie de artă de către stat”. Amendamentele Guvernului se referă şi la modul de funcţionare al Fondului.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că nu au fost alocate fonduri pentru cumpărarea sculpturii Cuminţenia Pământului la această rectificare operată de Executiv deoarece nu există baza legală pentru acest lucru.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img