Trudeau va guverna cu un guvern minoritar după alegerile din Canada

0
56
Japan's Prime Minister Shinzo Abe and Canada's Prime Minister Justin Trudeau arrive at a news conference in Ottawa, Ontario, Canada, April 28, 2019. REUTERS/Chris Wattie

Următorul guvern canadian va fi minoritar și va fi format de Partidul liberal canadian (PLC), condus de Justin Trudeau. Opoziția oficială va fi formată de conservatori (CPC), cu Andrew Scheer lider al Opoziției oficiale, anunță Accent Montreal.

Canadian flag in front of te snow capped Rocky Mountains, British Columbia, Canada.

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau va câştiga alegerile federale de luni şi va forma viitorul guvern, conform estimărilor difuzate de mai multe canale de televiziune, informează marţi AFP şi Reuters.

Potrivit informaţiilor difuzate de canalul de televiziune privat TVA, liberalii nu vor obţine majoritatea absolută în parlamentul de la Ottawa şi vor fi nevoiţi să formeze un guvern minoritar.

Posturile de televiziune CTV şi CBC, precum şi Radio-Canada au anunţat, de asemenea, o victorie a liberalilor.

Candidaţii liberali conduceau sau au fost deja aleşi în 146 din cele 304 de districte electorale care au comunicat rezultate în jurul orei locale 22:30 (2:30 GMT) , informează postul CBC citat de Reuters.

Partidul Liberal din Canada a obţinut victoria în scrutinul din 2015 şi 177 de mandate. Conform legislaţiei electorale, un partid trebuie să obţină cel puţin 170 de voturi din totalul de 338 pentru a-şi asigura majoritatea în parlament.

Până în prezent, Canada a avut 13 guverne minoritare, conduse de nouă prim-miniștri. Cele mai recente sunt cele conservatoare ale lui Stephen Harper, între 2006 și 2008, și apoi între 2008 și 2011. În general, guvernele minoritare durează mai puțin de doi ani. Cea mai scurtă guvernare minoritară a fost cea a premierului conservator Joe Clark în 1979, care a durat doar șase luni.