Troica (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană) cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%. Guvernul venise la negocieri cu o propunere de 2,1 deficit, dar Troica a refuzat. O nouă serie de discuţii începe la ora 15.00.
„Deficitul pe care noi îl discutăm e 1,4% la care avem doar două teme separate. Alocarea suplimentară pentru armată – un deficit suplimentar de 0,3% care să se ducă direct în bugetul apărării – şi pentru cofinanţarea fondurilor UE, suplimentar vom negocia 0,4% – 0,5%. Dacă niciuna nu se va realiza, deficitul pentru care suntem mandataţi e 1,4%. În niciun caz mandatul meu nu îmi dă voie să cobor sub această cifră”, a declarat la Digi 24 ministrul bugetului, Darius Vâlcov.
„Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu CAS, cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine. L-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului şi respectarea termenelor şi a Tratatului fiscal şi a angajamentelor pe care România le are de reducere a deficitului până la situaţia în care să nu ne mai creştem datoria publică, pentru că de fapt aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului. Să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul. Ştiu că în momentul de faţă are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva. Nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI”, a declarat joi seaă preşedintele Traian Băsescu.