spot_img
19.6 C
București
vineri, august 12, 2022
AcasăActualitateTrilioanele de dolari din Afganistan

Trilioanele de dolari din Afganistan

-

În urmă cu mai bine de zece ani, o ştire suavă îmi atrăgea atenţia: americanii au anunţat că au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari. Mai precis, rezerve virgine de aur, argint, lantan, cobalt, cupru, litiu, ceriu, mercur, zinc, fier, neodim şi alte asemenea drăgălăşenii. Resurse care ar putea tranforma Afganistanul în mama exploatărilor miniere din lume. Acum, că americanii au ştiut despre resursele astea cu muuuuul timp înainte de a anunţa frumuşeaţa descoperirii, date fiind tehnicile lor superavansate de imagerie, asta-i altă discuţie. Revenind, deceniul a trecut, americanii au eşuat, talibanii sînt azi la putere şi, pe lîngă faptul că deţin o uriaşă dotare militară, mai stau şi cu curul pe un trilion de dolari, poate şi mai mult. Le mai trebuie doar echipamentele de extracţie şi instruirea necesară. Iar pe lîngă toate astea, mai pot scoate şi niscai petrol şi gaze naturale, plus olecuţă de uraniu, toate stînd cuminţi în aşteptare în solul afgan, a scris pe Facebook Daniela Tobă, fost şef birou relaţii publice şi colonel în cadrul STS.

- Reclama -

Mi-am adus aminte de ştirea asta citind în news.ro care, la rîndu-i, citează CNBC, despre o analistă, Shamaila Khan, director pentru datorii în ţările emergiente la AllianceBernstein, care atrage atenţia că la poarta Afganistanului salivează China, dispusă să investească în extracţia acesor minereuri. Aceeaşi China care, de exemplu, a dat cu flit americanilor în Africa în materie de minerit şi extracţie de metale rare, adaug eu. Aceeaşi China care, pe şustache, a finanţat grupările talibane pe parcursul anilor de răzbel. Aceeaşi China care acum declară generoasă că vrea să se implice de numa’ în reconstrucţia Afganistanului. Iar articolul mai reaminteşte faptul că la sfârşitul lunii iulie, înainte de campania fulger a talibanilor în Afganistan, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu o delegaţie condusă de şeful comitetului politic taliban afgan Mullah Abdul Ghani Baradar, la Tianjin. Baradar cel declarat noul președinte al Afganistanului.Să n-o mai lungesc, că puteţi goagăli şi singuri, stînd aşa relaxată, cu niscai popcorn şi cola imaginare în faţă, concluzionez că americanii nu au fost învinşi în Afganistan de talibani, de ruşi, de marţieni sau de furnici. Nu, tati, au fost învinşi de China.L.E. – The Diplomat, citat în articol, vorbeşte despre sume între unu şi trei trilioane de dolari. Şi mai vorbeşte şi despre pietre preţioase de înaltă calitate, precum safire, rubine, smaralde şi alte asemenea, pe lîngă metalele rare de mai sus, mai spune Tobă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...