Hotărârea pronunţată joi de Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia de construire emisă pentru parcela românească din cimitirului militar Valea Uzului şi a dispus demolarea construcţiei ilegale, transmite agenția maghiară de știri MTI.
CE SPUNE MTI:
Minuta hotărârii a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Hotărârea judecătorească nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Tribunalul “anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire” – scrie în extrasul hotărârii. Instanţa a obligat pârâţii la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 350 lei.
Dintre părţile reclamante din Ţinutul Secuiesc, judecătorii au admis doar calitatea procesuală activă a comunei Sânmartin în acest proces. Ei au admis excepţia lipsei de interes a acţiunii formulate de reclamanta Asociaţia Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” şi au respins cererea de intervenţie a UAT Judeţul Harghita, în schimb au admis cererea de intervenţie accesorie a acestuia din urmă.
Avocata Júlia Kis, reprezentantul legal al comunei Sânmartin, a declarat agenţiei ungare de presă MTI: procesul a fost suspendat anterior de către instanţă până la încheierea procesului care a clarificat statutul juridic al cimitirului. În octombrie anul trecut, însă, Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv decizia din martie 2019 al Consiliului Local Dărmăneşti, prin care acesta a transferat cimitirul militar Valea Uzului în domeniul public al oraşului. Astfel, în cursul prezentului proces s-a adus ca argument principal faptul că oraşul Dărmăneşti a emis autorizaţia de construire pe un teren care nu îi aparţinea. Avocatul a adăugat: argumentele judecătorilor se vor afla doar din motivarea hotărârii.
Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, a declarat anterior agenţiei MTI că au fost convinşi tot timpul că au dreptate şi au avut încredere că adevărul lor va fi confirmat şi de către instanţă.
În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.
În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru formând un lanţ viu.
La o săptămână după actele violente, autoritatea română competentă a clarificat că cei 149 de militari români ale căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei care a urmat ocupării forţate a cimitirului nu sunt înmormântaţi în cimitirul militar din Valea Uzului. De atunci, ocupanţii naţionalişti ai cimitirului – dintre care unii au fost aleşi ulterior deputaţi şi senatori în culorile AUR – au organizat de mai multe ori depuneri de coroane în cimitir, în memoria soldaţilor români care, conform poziţiei oficiale româneşti, nici măcar nu se odihnesc acolo.