Au fost și oameni politici printre cei care au facilitat distribuția SRI-ului în toate instituțiile statului, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV în emsiunea Controverse realizată de Andrei Bădin. Acesta a făcut referire la întâlnirile dese de la K2, la care au participat, printre alții, Victor Ponta și Liviu Dragnea.
INTEGRAL INTERVIUL
”Cred că lucrurile sunt mai complicate. Asta nu e gândire de Coldea, e mult mai largă și o abordare la nivel de politică generalizată ca SRI să se infiltreze în toate instituțiile statului. Eu cred că a fost gândită într-un cerc de oameni politici. Au fost și oameni politici cei care au facilitat această distribuție a SRI în toate instituțiile statului. Dacă aș ști, aș pune degetul pe nume. Pentru mine un prim element sunt întâlnirile bisăptămânale de la K2 între Kovesi, Coldea, Maior, Ponta, Dragnea, la care mai veneau din când în când și Dîncu și alții. Ăsta era nucleul. N-aș vrea, ferească Dumnezeu, să fie o grupare de crimă organizată, n-aș vrea să fim în situația asta”, a declarat Băsescu, pentru B1 TV.
Întrebat dacă este posibil ca o astfel de grupare să fi condus țara în timpul mandatului său de președinte, Băsescu a răspuns: ”așa e! Dacă ajungem la concluzia că așa s-a întâmplat, asta s-a făcut. Dacă au pus sub controlul serviciilor de informații instituțiile, atunci aici ne aflăm”.
“E un stat cu instituţiile deformate, trebuie readuse în matca lor şi primul sentiment formidabil pe care l-am avut că statul e deformat, a fost cazul Rarinca. Iată că intrăm acum în realităţile ale acestui stat, a unei colaborări interinstituţionale care n-are nimic de-a face cu statul de drept. (…) Este un stat al căror instituţii au înţeles prost democraţia. (…) Eu n-am cerut niciodată funcţionarea nelegală a acestor instituţii. Relaţia mea cu CSM a fost departe de a fi dulce, pentru că am criticat de multe ori atitudini, soluţii”, a continuat acesta.
Întrebat dacă ştia de întâlnirile şefilor instituţiilor de forţă din sediile SRI, acesta a replicat: “Eu eram preşedintele României. Din păcate, exact cei care trebuiau să mă informeze nu o făceau şi dădeau instituţiilor statului alt sens decât cel prevăzut de lege”.
“Atunci când se vorbea de protocoale, eu afirmam public nişte chestiuni tehnice. Ele sunt tehnice, dar sunt în afara legii multe din ele. Nu este admisibil ca CSM să răspundă, să spună cum a valorificat informaţiile. Niciodată un astfel de protocol nu a ajuns în CSAT. Nu a ajuns şi nimeni nu a venit să îmi pună pe masă un protocol încheiat cu Parchetul General, cu CSM sau cu Înalta Curte. Nici nu mi-a spus că ar exista. O vagă suspiciune că ar exista un soi de protocoale puteam să am, dar nimeni nu a venit să îmi spună”, a explicat Traian Băsescu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat vineri protocolul de colaborare încheiat în 2012 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), care avea ca scop „asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei”. Documentul prevede că în situaţii de excepţie, datele şi informaţiile transmise de SRI pot fi introduse în dosarele de cercetare ale CSM.