Home Analize Torționarii lui Gh Ursu se plâng că nu au bani de medicamente

Torționarii lui Gh Ursu se plâng că nu au bani de medicamente

0

Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, ofițerii de Securitate care l-ar fi anchetat în anul 1985 pe disidentul Gheorghe Ursu, le-au cerut judecătorilor marți să le fie ridicate sechestrul pe bunuri și popririle impuse pe o treime din pensii, motivând că sunt singurele venituri și le este foarte greu să își cumpere medicamente.

„Nu se poate pune poprire pentru că nu există un titlu executoriu în acest sens. În plus, măsura este nelegală deoarece încalcă dreptul la proprietate, consemnat în Constituție”, le-a spus judecătorilor Curții Supreme avocatul lui Vasile Hodiș, adăugând că valoarea de peste 3 milioane de euro a despăgubirilor cerute de rudele disidentului Gheorghe Ursu este exagerată.

La rândul său, apărătorul lui Marin Pârvulescu a solicitat ridicarea sechestrului, precizând că acesta nu a încercat să-și înstrăineze bunurile.

„Există și prezumția de nevinovăție. Inculpatul are o vârstă respectabilă, de 78 de ani. Reținerea pensiei îl prejudiciază grav, îi va fi greu să-și cumpere medicamente și să se trateze”, a precizat avocatul.

Vasiel Hodiș le-a spus judecătorilor că nu are alte venituri în afară de pensie, considerând excesive măsurile de poprire a bunurilor.

Judecătorii au rămas în pronunțare și urmează să ia o decizie asupra cererilor.

Pe 1 august 2016, George Homoștean (decedat), fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Totodată, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Procurorii susțin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.

Ad

Exit mobile version