Home highlight TOPUL salariilor liderilor de sindicat: 7.500 euro pe lună

TOPUL salariilor liderilor de sindicat: 7.500 euro pe lună

0

În România lideri de sindicat încasează pe lună, doar din activitatea de reprezentare a colegilor lor și, implicit, din cotizațiile acestora, sume de peste 3.000-3.500 de euro. Recordul de aproape 7.500 de euro pe lună aparține liderului Federației Sanitas din România, Leonard Bărăscu, transmite Digi 24.

Bărăscu a avut în 2015, potrivit propriei declarații de avere depuse la Agenția Națională de Integritate (ANI), venituri în sumă de 404.591 lei. Adică, aproape 91.000 de euro pe an sau circa 7.500 de euro pe lună!

Sincer să fiu, nu îmi place mie să mă uit ce au unii şi ce au alţii, dar mi-a mai spus cineva că e unul dintre cele mai mari (venituri – n.r.). Orice venit şi orice salariu, ca al meu de exemplu anul trecut, a crescut cu acea sută de lei care însemna 6,4%. Și au luat-o şi colegii. Nu în ultimul rând, 25%. Și vă daţi seama că, la câteva zeci de milioane, 25% – pe care i-au luat şi colegii mei – nu însemna foarte puţin. Deci 25 şi cu 6,4, 31% într-un an. Dacă puneţi la un salariu de 5.000 de lei, sunt 16 milioane dintr-un foc”, a explicat Bărăscu.

Pe un loc doi într-un așa-zis top al liderilor sindicali bine remunerați, s-ar înscrie Eugen Luha, președintele Federației Sindicatelor Gaz-România (FSGR) și vicepreședinte CNSLR Frăția. Acesta a încasat în 2015 (potrivit declarației de avere depuse la ANI în 2016): 51.500 lei ca președinte al FSGR, 131.307 lei ca manager de proiect pentru FSGR, 7.909 lei ca membru în AGA a SC Sind România SRL (societate înființată în 1992 de cele trei mari confederații sindicale ale momentului pentru a gestiona patrimoniul UGSR) și 4.238 lei ca vicepreședinte al CNSLR Frăția. În total, 195.004 lei de pe urma funcțiilor sindicale sau circa 39.500 euro.

La acestea, Luha a adăugat 180.792 lei ca șef de departament la EON Servicii, 23.948 lei ca director al Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, 2.916 lei ca administrator al SEA Complet și, atenție, 179.418 euro ca membru în Consiliu Supraveghere EON Ag Dusseldorf. Digi24.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la șeful FSGR, dar fără succes.

Tot în categoria „peste 3.000 de euro pe lună din activități sindicale” intră Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România.

– Mircea Ciocan, vicepreședinte Federația Sanitas din România – 147.717 lei.

– Ion Samoilă, vicepreședinte CNSLR Frăția, președinte Institutul de Educație și Studii Sindicale, președinte Federația Sindicatelor Termoelectrica, membru al AGA Sind Tour Trading SRL – 132.201 lei.

– Sebastian Oprescu, președinte Sindicatul Național al Funcționarilor Publici din România, vicepreședinte CNSLR Frăția – 159.522 lei.

– Vasile Marica, președinte Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, președinte Sindicatul Național Vamal Unirea, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe – 142.538 lei.

– Marius Nistor, președinte Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, președinte Sindicatul Salariaților din Invățământ București – 130.308 lei (incluzând diurne interne și externe, drepturi de autor).

Vasile Marica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, a explicat pentru jurnaliștii digi24.ro că se ocupă doar de activitatea sindicală și că, în calitate de lider, „trebuie să lupţi foarte mult ca să conştientizeze membrul acela de sindicat, care este al tău, că eşti folositor”. „Eşti într-un război permanent să nu-ţi pierzi membrii de sindicat, pentru că din clipa aia îţi pierzi salariul. Şi eu m-am bătut şi pentru un salariu, să-mi dea un salariu bun. Băi fraţilor, mă vreţi bun, îmi trebuie un salariu bun!”, a detaliat Marica raționamentul din spatele remunerației sale.

Față de omologii săi, Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a preferat să nu încaseze bani de pe urma activității sindicale, concentrându-se pe celelalte activități. Aceasta și pentru că art. 50 lit. e) din Codul Muncii spune: „contractul individual de muncă se suspendă de drept în situația îndeplinirii unei funcții de conducere salarizate în sindicat”.

Ad

Exit mobile version