spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeTomac: Este inadmisibil să avem 80 de miliarde de euro puşi la...

Tomac: Este inadmisibil să avem 80 de miliarde de euro puşi la dispoziţie pentru proiecte de infrastructură, pentru sănătate, pentru educaţie, pentru orice, şi să nu-i atragem, în schimb să împrumutăm bani pentru a-i risipi către baronii locali

-

Prezent sâmbătă în Ploieşti, cu ocazia unei întruniri a Ligii aleşilor locali, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că formaţiunea solicită majorarea pensiilor cu 25% de la 1 ianuarie 2023, reclamând că Guvernul foloseşte resursele bugetare şi creditele bancare pe proiecte care „să ţină primarii mulţumiţi” în loc să-i redirecţioneze către pensii şi programe sociale şi să deruleze lucrările de modernizare din fonduri europene.

- Reclama -

„PMP solicită ca Guvernul să ia în calcul majorarea pensiilor, mai puţin cele speciale, care trebuie îngheţate şi impozitate. Majorarea pensiilor trebuie făcută cu cel puţin 25%, ţinând cont de contextul în care ne aflăm. România, de la 1 ianuarie 2022, s-a împrumutat cu peste 11 miliarde de euro. Împrumutăm cei mai sucmpi bani, pentru a-i risiăi pe proiecte pentru care noi deja avem finanţare. Este inadmisibil să avem 80 de miliarde de euro puşi la dispoziţie pentru proiecte de infrastructură, pentru sănătate, pentru educaţie, pentru orice, şi să nu-i atragem, în schimb să împrumutăm bani pentru a-i risipi către baronii locali. În loc să risipim banii împrumutaţi pe proiecte pentru a mulţumi primarii şi nu numai, mai bine aceşti bani pot fi folosiţi foarte uşor pentru a mări pensiile, care sunt oricum foarte mici, într-un context în care toate preţurile au explodat, atât la energie cât şi la produsele alimentare”, a declarat Eugen Tomac, în timpul unei conferinţe de presă susţinute sâmbătă la sediul PMP Prahova.

„Avem 80 de miliarde de euro la dispoziţie acum şi mai avem 15 miliarde de euro din exerciţiul bugetar 2014-2020 care n-au fost cheltuiţi şi pentru care am primit dreptul de a-i angaja până în 2023. Asta arată lipsă de responsabilitate, lipsă de politici, lipsă de angajament serios în ceea ce priveşte utilizarea acestei resurse, singura resursă serioasă pe care o putem accesa pentru a avea infrastructură, un sistem de sănătate sigur şi eficient, un sistem public de învăţământ care să producă competenţă, nu doar forţă de muncă ieftină, care, din păcate, fuge spre alte pieţe din Europa. Nu-i putem aduce acasă pe aceşti oameni decât dacă creăm un cadru prin care să-i convingem că au locuri de muncă bine plătite aici. Din punctul meu de vedere, majorarea pensiilor cu 25% este o abordare realistă, doar dacă ne uităm la inflaţie şi la coşul minim pe care îl au românii la dispoziţie, ţinând cont de contextul economic”, a adăugat liderul Partidului Mişcarea Populară.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img