spot_img
2.9 C
București
sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăAnalizeTomac: Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins

Tomac: Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins

-

Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat luni, pentru B1 TV, că Vladimir Putin are interesul să prelungească războiul pe care l-a declanșat în Ucraina deoarece, odată cu venirea timpului rece și creșterea cererii de resurse energetice mai ales, va crește și presiunea pe populații. De asemenea, Putin mizează pe interesul tot mai scăzut al europenilor și americanilor față de conflict. Tomac a mai susținut că „urmează vremuri extrem de complicate” dacă în această vară nu se va găsi o soluție ca rușii și ucrainenii să revină la masa negocierilor.

- Reclama -

„Strategia Moscovei a ajuns la un blocaj pentru că nu-i intersează câți militari își pierd viața, ce-l interesează pe Putin e să găsească o formulă prin care să prezinte mari realizări ce a reușit să ocupe în Ucraina. Nu trebuie să nepăcălim că, din păcate, propaganda rusă e extrem de agresivă și eficientă în rândul populației ruse.Problema e în Ucraina, că e clar că nimeni la Kiev nu va accepta să stea la masă cu Putin și să accepte că cedează parte din terioriu. De asta poziția Occidentului, care e extrem de prudentă în această perioadă, e de a găsi soluții prin care să aducă cele două părți la masa discuțiilor și un actor important e Turcia. Sper că Turcia va reuși să-și mențină rolul de mediator”, a mai spus liderul PMP.

- Advertisement -

„Pe măsură ce se intră în această rutină a războiului, când nu mai șochează știrile cu morți și luptele care se duc, evident că scade și acest interes. Pe de altă parte, și mesajele liderilor politici au scăzut și nu numai la Washington , ci și în UE. (…) E oarecum normală această stare, dar nu înseamnă că oamenii nu sunt solidari sau că nu e interes de urmărire a evenimentelor. Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins, că ăla a fost momentul în care toată lumea a fost șocată că putem trăi așa ceva în secolul nostru, în Europa. Deci e oarecum firească această abordare la ora actuală. Evident, asta își dorește și Rusia…Am văzut acum câteva zile, la Bruxelles – până acum erau doar știri prin care empatizau și jurnaliști, și cetățeni cu ce se întâmplă în Ucraina – o știre în care belgienii erau nemulțumiți că din 40.000 de ucraineni care au cerut azil doar 1000 au cerut și să fie angajați. Deci apar și genul asesta de informații, deci s-a intrat în rutina războiului”, a mai susținut Tomac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img