spot_img
30.6 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizePreședintele Serbiei: Nu vom face parte din haită. Nu voi face parte...

Președintele Serbiei: Nu vom face parte din haită. Nu voi face parte dintr-o haită care vrea să-l condamne pe Dostoievski. Isteria a mers prea departe

-

Cu ocazia anulării vizitei ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Belgrad, președintele Serbiei Aleksandar Vučić a declarat la televiziunea de stat din Belgrad că nu a fost surprins de rezultat, dar că este nemulțumit de atmosfera generală și că nu a văzut o asemenea isterie față de Serbia de multă vreme.

- Reclama -

„Nu puteți înțelege cât de nenumărate discuții au fost purtate în care Serbiei i s-a cerut să anuleze ospitalitatea ministrului Afacerilor Externe al Rusiei”, a spus Vucic.

- Advertisement -

El a apreciat că refuzul Serbiei de a face întotdeauna parte din „haită” este ceva care provoacă dureri de cap.

„Ca președinte al statului, nu voi face parte dintr-o haită care vrea să-l condamne pe Dostoievski, imaginează-ți că îl condamnă pe Dostoievski, așa că știi Spiritele rele, apoi Gambler, apoi Karamazov, Raskolnikov, ce să citească și cum să citească.Isteria a mers prea departe”, a subliniat președintele.

- Advertisement -

În ceea ce privește relațiile cu Rusia, el a afirmat că a condamnat invadarea Ucrainei, dar că „Rusia este un prieten tradițional”.

Kremlinul a calificat luni drept „un act ostil” închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce a dus la anularea vizitei sale în Serbia, informează Reuters şi AFP.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept „de neimaginat” închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să-l ducă în Serbia. „Inimaginabilul s-a produs”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă, denunţând de asemenea drept „scandaloasă” această măsură.

De asemenea, Lavrov a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, adaugând că speră că această vizită a oficialului sârb „nu va fi obstrucţionată”. „Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia”, a spus Lavrov.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img