În opinia lui László Tőkés, oprirea declinului populaţiei României este deopotrivă în interesul românilor şi al maghiarilor. Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a abordat tema joi seara, în cadrul unei conferinţe care s-a concentrat pe apropiatul recensământ din România şi pe rolul autorităţilor locale în relaţiile româno-maghiare.
Din cauza epidemiei, conferinţa s-a desfăşurat în spaţiul online, au fost exprimate opinii cu privire la problemele convieţuirii româno-maghiare printre alţii de primarii Braşovului, Timişoarei şi Târgu-Mureşului.
În cuvântul său de deschidere, László Tőkés a evocat solidaritatea româno-maghiară de acum 32 de ani, care s-a dezvoltat între cele două comunităţi în timpul Revoluţiei Române. În opinia sa, acest moment istoric favorabil dialogului şi înţelegerii a fost distrus de “lovitura de stat şi restaurarea comunistă orchestrate de Ion Iliescu”.
El a subliniat că forurile dialogului româno-maghiar au dispărut şi ele încetul cu încetul, “problematica minorităţilor lipseşte aproape cu desăvârşire din programul partidelor politice care urmăresc să câştige pradă”. A remarcat de asemenea că unii primari, precum Gheorghe Funar la Cluj-Napoca şi Dorin Florea la Târgu-Mureş, au făcut foarte mult rău convieţuirii paşnice. În opinia sa multe ar putea depinde de modul în care îşi tratează minorităţile rămase administraţiile marilor oraşe în care proporţia maghiarilor a scăzut dramatic.
Tőkés a afirmat: următorul recensământ nu este promiţător nici de partea românilor, nici de partea maghiarilor. El a citat datele Băncii Mondiale, conform cărora în ultimii treizeci de ani România a pierdut peste 4 milioane de cetăţeni, iar populaţia maghiară din România ar putea scădea de la 1,7 milioane la mai puţin de 1 milion. El a considerat că oprirea declinului este un interes comun, adăugând totodată că, pentru maghiari, soluţionarea crizei demografice are o importantă existenţială.