spot_img
15.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriToader după Protocoalele secrete: Ce e de făcut? Se va da lege...

Toader după Protocoalele secrete: Ce e de făcut? Se va da lege sau ordonanță de urgență pentru „îndreptarea abuzurilor“ din sentințele definitive

-

Tudorel Toader a declarat, miercuri, că aştepta decizia CCR de miercuri privind protocoalele, însă nu îl surprinde pentru că, potrivit ministrului, justiţia trebuie să se realizeze în baza legii. Toader a mai spus că după această decizie ţara trebuie să intre într-o stare de normalitate.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seara, într-o intervenție telefonică la Digi24, că puterea va da lege sau ordonanță de urgență pentru „îndreptarea abuzurilor“ din sentințele definitive, urmare a deciziei Curții Constituționale, care a admis a admis, cu majoritate de voturi, existența unui conflict între Parlament și Parchetul General din cauza protocoalelor secrete încheiate cu SRI.

- Advertisement -

„Pe mine, personal, vă mărturisesc faptul că nu m-a surprins deloc decizia Curţii Constituţionale de astăzi. Sigur, o aşteptam şi eu, ca mulţi dintre noi, cei implicaţi într-un fel sau altul în actul de justiţie, o aşteptam cu interes, dar, repet, nu m-a surprins. De ce anume? Pentru că justiţia, ştim noi, cu toţii, se realizează sau ar trebui să se realizeze în baza legii“, a afirmat Tudorel Toader.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar (S) si ministrul Justitiei,Tudorel Toader (D) participa la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in care se discuta revocarea din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), marti, 27 februarie 2018, in Bucuresti.Ministrul Justitiei a anuntat saptamana trecuta ca solicita revocarea din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, invocand in acest sens un raport in 20 de puncte. CSM are la dispozitie 30 de zile pentru a emite un aviz consultativ, decizia finala apartinandu-i presedintelui Romaniei Klaus Iohannis. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO


„Pe mine, vă mărturisesc că nu m-a surprins deloc decizia CCR de azi. O aşteptam şi eu ca mulţi dintre noi cei implicaţi actul de justiţie. O aşteptam cu interes, dar nu m-a surprins. De ce anume? Pentru că justiţia, ştim cu toţii, se realizează sau trebuie să se realizeze în baza legii pe care o adoptă Parlamentul, legiuitorul sau Guvernul, după caz. Organele judiciare, parchet, procurori, judecători, participanţi, nu emit norme juridice cu putere de lege. Mai ştim că organele judiciare nu modifică legea, nu completează legea, nu conferă competenţe judiciare altor autorităţi. Eu, ca unul care trăiesc în sistem, aveam cunoştinţă de aceste abordări care nu sunt conforme cu Constituţia şi evaluarea mea e prin prisma pregătirii, experienţei profesionale”, a declarat ministrul Justiţiei, la Digi24.

- Advertisement -

Toader a subliniat că pe viitor trebuie revenit la normalitate:„Ce e de făcut? E de făcut cam ceea ce spuneam acum doi ani când am venit ministru, că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate normativă, adică în opera de legiferare de implementare şi de aplicare a legii”.

Precizările vin după ce CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.


spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img