Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ironizat-o, miercuri seară, pe Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme, precizând că aşteaptă să vadă dacă aceasta va spune ceva de eliberările cauzate de nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, miercuri seată, în post-scriptumul unei postări pe Facebook, că speră ca preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea să nu spună după eliberările cauzate de nelegalitatea completurilor, că-şi dă demisia „de onoare”.
„Asteptam sa vedem ce ne va spune presedinta ICCJ despre suspendarea executarii pedepselor pentru Udrea, Bica, Sova….etc…etc, suspendare dispusa de catre instantele de judecata in urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecatori ? PS:
Sper sa ne spuna ca procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii;
Sper sa ” nu ne spuna” ca isi da demisia ” de onoare”!”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.
Un internaut i-a comentat ministrului, transmiţându-i că nu crede că va avea onoarea unei demisii de onoare din partea Cristinei Tarcea şi cerându-i să spună cine suportă toate cheltuielile generate de nerespectarea legii, iar Toader i-a răspuns: „Exista principiul potrivit caruia ” plateste cine greseste”, daca nu ne va spune ca a aparat statul de drept !!!”.
„Asteptam sa vedem ce ne va spune presedinta ICCJ despre suspendarea executarii pedepselor pentru Udrea, Bica, Sova….etc…etc, suspendare dispusa de catre instantele de judecata in urma desiziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecatori ?”, a scris, miercuri seară, Tudorel Toader, pe Facebook.
Duminică, ministrul Justiţiei a precizat că exclude ca în cazul fostului şi actualului preşedinte de la instanţa supremă, Livia Stanciu şi respectiv Cristina Tarcea, să fi fost vorba de o eroare privind maniera de alcătuire a completurilor de 5, fiind vorba de o „evidentă sfidare”. Întrebat dacă cele două ar trebui să mai rămână în funcţii, Toader a spus că nu ministrul face anchetă, iar cei care cred că este vorba de nereguli se pot adresa Secţiei de anchetă a magistraţilor.
Decizia Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători de la instanţa supremă a dus la o situaţie fără precedent în justiţie. Avocaţii persoanelor condamnate au depus contestaţii în anulare a sentinţelor date de Completurile de 5 judecători, iar până acum au fost date decizii de suspendare a executării pedepselor pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fostul senator şi ministru al Marilor Proiecte Dan Şova, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica, fostul şef ANAF Şerban Pop, Tudor Breazu şi omul de afaceri Horia Simu. Toţi au fost eliberaţi din închisoare.