Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă a PSD Dâmboviţa, referindu-se la recenta vizită a preşedintei Ungariei, Katalin Novak, în ţara noastră, că instituţiile statului român au fost „lipsite de profesionalism şi slabe”.
„A fost o vizită gestionată de o manieră extrem de deficitară la nivel politic şi politico-diplomatic în statul român. Instituţiile statului român, în opinia mea, au fost lipsite de profesionalism şi slabe în gestionarea acestei vizite, pentru că există nişte reguli în materia aceasta. Mai ales când ai de-a face cu vizita unui preşedinte nou ales şi mai ales într-o relaţie bilaterală aşa cum este cea dintre România şi Ungaria, cu un anumit istoric. O astfel de vizită, prima vizită în exterior a preşedintei Ungariei după alegerea sa, s-a făcut pe teritoriul României. Nu putea să aibă loc înainte de a fi existat o vizită oficială, potrivit regulilor, cu o primire la preşedintele României”, a spus Corlăţean.
Senatorul social-democrat a adăugat că trebuia să existe o înţelegere de vizită oficială.
„Această vizită era bine-venită să aibă loc pe teritoriul României, dar respectând regulile, cu o notificare şi cu o înţelegere de vizită oficială sau măcar de lucru, cu o primire la Cotroceni, la preşedintele Klaus Iohannis şi după aceea putea să aibă şi o componentă privată. Nu s-a întâmplat acest lucru şi, din păcate, gestiunea, în primul rând politic, şi aici responsabilitatea de vârf aparţine Preşedinţiei României şi preşedintelui Iohannis, care au permis ca această vizită cu caracter privat să aibă loc în Transilvania cu un set de simbolistici, dintre care unele ne-au deranjat”, a afirmat Titus Corlăţean.
Acesta a susţinut că pe canale diplomatice trebuia să se transmită de la Bucureşti că vizita este inoportună.
„O astfel de vizită, la modul la care a fost construită şi proiectată şi notificată, ar fi trebuit comunicată de la Bucureşti spre Budapesta pe canalele corecte, diplomatice, discret, ca fiind inoportună. Or, statul român a acţionat greşit permiţând o vizită în care s-au realizat nişte chestiuni care sunt profund deranjante pentru naţiunea română şi pentru statul român. Când cineva pe teritoriul României vine şi pretinde de la nivelul funcţiei prezidenţiale de la Budapesta că este preşedintele tuturor maghiarilor şi că îi reprezintă pe toţi maghiarii de pretutindeni, inclusiv pe maghiarii care sunt cetăţeni ai României şi trăiesc în România, este un lucru de neacceptat din punct de vedere politic şi ar fi trebuit să primească o replică corespunzătoare”, a declarat Titus Corlăţean.
În opinia sa, instituţiile statului român se fac vinovate „de slăbiciune şi de neştiinţă”.
„S-au întâmplat şi alte lucruri, de tipul premierii de către o fundaţie din Ungaria a doi cetăţeni români de etnie maghiară care au fost condamnaţi de justiţia română pentru acte de terorism, oameni care au pregătit un atentat în contextul zilei de 1 decembrie de la acel moment pentru a pune un tip de explozibil la momentul defilării soldaţilor români (…) Au fost premiaţi pe teritoriul României, două persoane condamnate pentru terorism, fără ca instituţiile statului român să intervină. Este un lucru total inacceptabil şi Preşedinţia României şi instituţiile care trebuiau să gestioneze această situaţie se fac vinovate de slăbiciune şi de neştiinţă”, a mai spus senatorul de Dâmboviţa Titus Corlăţean.