Tinerii din comunităţile maghiare nu pot învăţa limba română pentru a face faţă cerinţelor minimale ale unui examen. O spun şi rezultatele de la bacalaureatul din acest an, conform cărora doar 56% din absolvenţii liceelor cu predare în limba maghiară din Bihor au trecut de examene, sub procentul de promovabilitate la nivel de judeţ, care este de 65%, şi încă şi mai mult, cu 13%, sub media naţională, de 69%. De teamă să nu fie respinşi, elevii preferă să-şi dea bacalaureatul în Ungaria, unde şcoala începe şi se termină mai devreme decât în România, dar mai ales unde scapă de examenul de limba română şi îşi pot alege chiar şi nivelul de dificultate a probelor. În ultimii ani, mulţi dintre aceşti tineri nici nu mai vor să se înscrie la liceele maghiare din Bihor, preferând să facă naveta peste graniţă, la Gyula, Sarkad, Békéscsaba şi chiar Debreţin, scrie Ebihoreanul.
Tot mai mulţi părinţi aleg să-şi înscrie din start copiii la licee din Ungaria, încă din clasa a IX-a. „Acolo au un sistem de învăţământ mai performant, mai serios, în timp ce aici, în România, calitatea învăţământului scade. Eu am doi băieţi, ambii sunt la Debreţin. Unul este deja student, cel de-al doilea este la liceu, în clasa a X-a”, a povestit BIHOREANULUI Tóth Csaba, un localnic din Valea lui Mihai.
Iar în situaţia lui sunt mulţi alţii. „Fiica mea nu avea probleme la învăţătură, dar îi lipseau cunoştinţele de limba română şi s-a temut de examen. Când a terminat clasa a VIII-a, m-a rugat să o las la Debreţin şi am lăsat-o. A terminat şefă de promoţie şi va fi studentă la Drept, pe loc fără taxă”, spune un concitadin, Bogdán Mihály, care mărturiseşte că a luat această decizie analizând rezultatele obţinute de elevii care au terminat şcoala în Valea lui Mihai. „Rezultatele la şcolile din zonă sunt foarte slabe, şi nu doar ale copiilor maghiari, ci şi ale românilor. Din Valea lui Mihai sunt foarte mulţi copii care învaţă în Ungaria, şi nu numai în Debreţin, ci şi în alte oraşe din Ungaria”.