spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăDezvaluiriTimmermans recunoaște protocoalele secrete dar NU VREA schimbarea legilor

Timmermans recunoaște protocoalele secrete dar NU VREA schimbarea legilor

-

- Reclama -

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat luni seară protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului.

- Reclama -

„Nu îmi dau seama cum pot fi folosite aceste protocoale secrete pentru a justifica schimbări în legislaţie care să afecteze justiţia. Eu nu văd legătura, dar dumneavoastră o faceţi”, a spus Timmermans.

- Advertisement -

Protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei, a declarat luni seara, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România.

Problema protocoalelor secrete dintre SRI şi diverse instituţii au fost ridicate de mai mulţi eurodeputaţi PSD şi ALDE în cadrul dezbaterii privind situaţia din România.

- Advertisement -

„În discursul dumneavoastră v-aţi referit la protocoalele secrete şi la serviciile de informaţii din România, declarând că parlamentul trebuie să gestioneze modul în care serviciile de informaţii acţionează într-o ţară. Aveţi dreptate. Problema este că serviciile de informaţii au acţionat prin intermediul unor protocoale secrete care au fost dezvăluite numai în ultimele patru-cinci luni, ceea ce schimbă datele problemei”, a spus eurodeputata Renate Weber din grupul ALDE.

Ea a furnizat şi câteva informaţii alarmante, pe care a afirmat că le-a transmis înaltului oficial UE şi prin intermediul unei scrisori. „În toţi aceşti ani, din 2009, conform undei declaraţii a Înaltei Curţi, din 30.000 de cereri de interceptări numai trei au fost respinse. Mai există o altă ţară din UE care să aibă astfel de cifre?”, a întrebat retoric eurodeputata ALDE.

La rândul său, Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE, l-a întrebat pe Frans Timmermans dacă este la curent că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ascultat şi supravegheat şapte ani pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, „zi şi noapte, precum teroriştii sau traficanţii”.

„Asta este lupta împotriva corupţiei pe care o sugerează inclusiv unii dintre colegii mei din sală? Nu înţelegeţi că acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorită fie neglijenţei CE, care avea obligaţia să vegheze la reforma justiţiei, fie a timidităţii Comisiei? Ştiu că nu vă convine să vorbiţi despre serviciile secrete şi ne spuneţi nouă s-o rezolvăm acasă, în Parlament. Dar când ele ruinează independenţa justiţiei, nu vi se pare că este obligaţia Comisiei?”, a întrebat Boştinaru.

Frans Timmermans a răspuns pe scurt acestor lungi interpelări pe tema protocoalelor secrete, afirmând că nu vede legătura între ele şi schimbările din legile justiţiei care afectează lupta împotriva corupţiei.

„Pur şi simplu nu pot înţelege cum poţi folosi chestiunea protocoalelor secrete – care ar trebuie să fie făcute toate publice, să fie investigate, etc. – ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei. Nu pot vedea legătura, dar voi faceţi această legătură. Din nou, să vorbim despre asta, să analizăm şi să vedem dacă putem găsi o soluţie”, a spus prim-vicepreşedintele CE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img