Dezvăluirile unui judecător despre presiunile pe un dosar

0
153

Caz extrem de interesant la Curtea de Apel Brasov. O judecatoare acuza presiuni pentru pronuntarea unei solutii intr-unul dintre dosarele sale. Este vorba despre judecatoarea Alina Mandu, de la Sectia penala a Curtii de Apel Brasov, iar acuzatia este facuta chiar intr-o cerere de abtinere pe care aceasta a formulat-o, scrie Lumea Justiției.

In 6 iunie 2018, judecatoarea Alina Mandu a formulat o cerere de abtinere in dosarul 524/64/2016 in care mai multi inculpati sunt judecati pentru presupuse infractiuni de spalare de bani. In cererea sa, Mandu a invocat o sedinta a Sectiei penala a Curtii de Apel Brasov si o adresa trimisa de Curtea de Apel Brasov catre CSM in care s-a facut o mentiune expresa in legatura cu dosarul 524/64/2016, pe care il avea spre solutionareOr, tocmai mentionarea acestui dosar a fost considerata de catre judecatoarea Mandu drept o forma de presiune pentru a pronunta o solutie intr-un termen stabilit nu de ea, ci de alte persoane.

Prezentam cererea de abtinere formulata de judecatoarea Alina Mandu:

Urmare a sedintei membrilor sectiei penale din cadrul Curtii de Apel Brasov din data de 16.05.2018, consemnata in proces-verbal, incheiat la acea data, avand atasat obiectiunile si punctul de vedere al subsemnatei, comunicat subsemnatei la data de 22 mai 2018 de catre Curtea de Apel Brasov si a adresei inaintate de Curtea de Apel Brasov Consiliului Superior al Magistraturii, comunicata subsemnatei azi 06.06.2018 si in care se face mentiune expresa despre dosarul penal in cauzaapreciez ca se induce o stare de presiune pentru obtinerea unei solutii in acest dosar intr-un termen stabilit de alte persoane decat judecatorul cauzei, fapt care este contrar dispozitiilor legislative interne si internationale mentionate anterior si care poate prejudicia in mod grav drepturile si interesele persoanelor din prezentul dosar, prin presiunea exercitata asupra judecatorului investit cu solutionarea dosarului”.

Cererea de abtinere a Alinei Mandu a fost solutionata a doua zi, in data de 7 iunie 2018, de judecatoarea Aurelia Munteanu. In cuprinsul incheierii, judecatoarea Munteanu arata ca Alina Mandu a formult cerere de abtinere intrucat “urmare a sedintei judecatorilor Sectiei penale din data de 16.05.2018, i se induce o stare de presiune pentru pronuntarea pe fondul cauzei intr-un termen stabilit de alte persoane decat magistratul caruia i-a fost repartizat, invocand in acest sens dispozitiile art. 64 alin. 3 Cod procedura penala, dar si alte texte ce se refera la independenta si impartialitatea judecatorului”. Judecatoarea Munteanu a cerut copii dupa procesul-verbal al sedintei Sectiei penale, dar si adresa inaintata catre CSM, stabilind in final ca discutiile purtate in cadrul sedintei au fost unele normale, care au vizat problema solutionarii dosarelor repartizate judecatorilor ce urmeaza sa se pensioneze, intr-o asemenea situatie fiind si cauza aflata spre solutionare la judecatoarea Alina Mandu. Cu alte cuvinte, judecatoarea Munteanu a confirmat ca in sedinta Sectiei penale s-a discutat despre dosarul aflat la colega sa Alina Mandu, dar a apreciat ca nu exista niciun motiv pentru admiterea declaratiei de abtinere formulata de aceasta din urma.