Cand ii recomanda sa isi distruga sectorul termoenergetic pe carbune, Frans Timmermans condamna Romania la subdezvoltare si dependenta de gazul rusesc. In timpul acesta, Olanda, tara lui Timmermans, continua sa produca energie pe carbune.Intr-o interventie pe care a avut-o la o conferinta privind energia, Frans Timmermans, comisarul european responsabil cu implementarea utopiei neomarxiste numita „Green Deal”, a „recomandat” Romaniei sa “renunte total” la energia generata din carbune si sa treaca pe energia „regenerabila”, iar tranzitia sa se faca prin inlocuirea carbunelui cu gazul, afirmă europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș.
CE SUSȚINE CRISTIAN TERHES:
„Trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a spus Timmermans, deoarece „carbunele nu are niciun viitor”.
„Sper că România va veni în curând cu un plan de RENUNTARE TOTALA la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a completat Timmernans.
Evident ca birocratii de la Comisia Europeana „vor fi de partea Romaniei” sa-si saboteze sectorul termoenergetic pe carbune care ii produce in acest moment 20% din energie, pentru ca toti acesti birocrati urmaresc in primul rand interesul tarii lor, dupa cum s-a vazut deja.
Olanda, de unde e Timmermans, de exemplu, a produs in 2018 energie in proportie de 52% din gaz si 27% din carbune. De ce nu s-a dus Timmermans la el in Olanda sa ceara guvernului lui sa “renunte total” la carbune de azi pe maine?
Tot referitor la Olanda, aceasta tara, impreuna cu Germania, sustine proiectul Nord Stream 2, conducta care aduce gaz in Germania, iar de acolo in tarile adiacente, direct din Rusia, pe sub Marea Nordului.
Am explicat in doua postari anterioare de ce sectorul termoenergetic al Romaniei, unde intra si sectorul minier, e important pentru economia si independenta energetica a Romaniei: produce in timpul zilei cca 20% din energia electrica consumata in Romania, iar in timpul noptii aproape 30%.
https://www.facebook.com/CristianVTerhes/posts/767710077187048
Evident ca poti gasi critici energiei produse pe carbune, insa nu exista nici o sursa de energie azi care sa nu aiba si puncte minus.
Cu exceptia Poloniei, care are o mare proportie din energie produsa pe carbune, statele UE – si nu numai – au inclus in mixul energetic si energia produsa pe carbune, insa aceasta nu e predominanta.
Cu toate acestea, energia electrica din carbune este cea mai sustenabila si stabila, deoarece o poti produce oricand ai tu nevoie, mai ales cand celelalte surse de energie sunt la pamant.
Luati exemplul din Texas, unde din cauza frigului au inghetat eolienele si nu au mai produs energie. Tot din cauza frigului nu a mai fost presiune la gaz sa fie pompat pe conducte.
Referitor la fotovoltaice, acestea nu produc energie noaptea, cand e noros, prea cald etc., iar in timp randamentul lor scade.
Sa vrei sa inlocuiesti toate sursele de energie cu “energie regenerabila” inseamna sa ignori evidenta si sa iti condamni economia hazardului naturii, rugandu-te in fiecare iarna lui Dumnezeu sa nu fie prea frig sa inghete eolienele si sa nu scada presiunea in conductele de gaz, iar vara sa te rogi lui Dumnezeu sa nu fie prea cald, prea noros, prea seceta. Daca asta e solutia de progres propusa de Timmermans, atunci ar trebui introduse si Bisericile din Romania in strategia energetica a tarii, pentru ca preotii si pastorii sa se roage la Dumnezeu ca natura sa tina cu noi mereu.
Timmermans propune Romaniei ca dupa ce-si inchide minele sa inlocuiasca producerea de curent pe carbune cu gaz, pana cand se va face tranzitia completa pe “regenerabile”.
In ianuarie 2019 Romania importa 19.26% gaz pentru a acoperi necesarul intern. Asadar, se pune intrebarea legitima: de unde gaz in plus?
Importurile de gaz in Romania ce au venit din afara UE au venit din Rusia. Dar tot din Rusia e si gazul important din tari UE, care insa au fost intermediarele acestui gaz din Rusia.
In timp ce Germania, Olanda si alte tari din vest platesc pret mic Rusiei pentru gaz, construind acum si Nord Stream 2, pentru a primi si mai mult gaz de la rusi, Romania plateste Rusiei cel mai mare pret pentru gaze din UE.
Asadar, de ce vrea Timmermans sa saboteze sectorul termoenergetic romanesc pe carbune, care e extras din Romania si produce in prezent 20% din curentul zilnic necesar Romaniei, si sa-l inlocuiasca cu gaz, care va veni din Rusia, careia Romania ii plateste cel mai mare pret pe gaz din UE?
Daca tii la independenta si suveranitatea Romaniei, si doresti ca aceasta tara sa prospere economic, cum poti fi de acord cu asemenea masuri care submineaza economia tarii in varful careia vremelnic ocupi o functie publica?
Mai mult, cat de inconstienti sa fie acesti politicieni romani incat sa permita eliminarea energiei generate din carbunele romanesc, cu consecinta ca, in cazul aparitiei a diverse fenomene meteorologice, Romania sa ramana in bezna si fara posibilitatea de a asigura populatiei serviciile publice vitale? Spitalele, pompele de gaz etc., toate au nevoie de curent sa functioneze.
Ceea ce s-a intamplat la inceputul pandemiei Covid, cand toate statele si-au inchis granitele iar comertul a stagnat, oamenii trezindu-se ca nu au avut de unde cumpara diverse produse esentiale, ar trebui sa le dea de gandit tuturor oamenilor politici romani si sa nu mai permita eliminarea de pe teritoriul Romaniei a producerii vreunui bun sau serviciu care este esential pentru populatie.
Ceea ce a propus Frans Timmermans este contrar interesului Romaniei. Dincolo de gravitatea spuselor lui Timmermans, mai grav este ca pana in acest moment nici un ministru din actualul Guvern nu i-a explicat lui Timmermans de ce propunerea sa pentru Romania este o aberatie.