The Telegraph: Șeful unei mari bănci: Vindeți tot, ne pregătim de un an cataclismic/ Cristian Sima pe Unde.tv: Bursele vor cădea

0
2002
TO GO WITH AFP STORY : " The Great Crash of 1929, and lessons taming the crisis of 2008 ". (FILES) - This photo dated 1929, shows a view of people rushing to a saving bank in Millbury, Massachusetts, October 24th as Wall Street in New-york crashed sparking a run on banks that spread accross the country. October 1929 was the beginning of the 1929 Stock Market Crash. The financial firestorm that has spread around the world from the US home loan market in the last 14 months is now in 2008 widely described as the biggest crisis since the crash of 1929, but with some big differences. Probably a "once-in-a-century type of event," in the words of former US Federal Reserve chairman Alan Greenspan, "outstripping anything I've seen." For Macquarie Private Wealth associate director Marcus Droga, the collapse of Lehman brothers and other Wall Street distress dignals on Monday probably marked "more in one day of financial history than we've seen since the great crash of 1929." AFP PHOTO (Photo credit should read OFF/AFP/Getty Images)

Royal Bank of Scotland își sfătuiește clienții să se pregătească pentru ”un an cataclismic” marcat de o criză globală a deflației, avertizând că marile burse ar putea cădea cu până la o cincime iar barilul de petrol ar putea fi cotat cu 16 dolari – scrie în 11 decembrie cotidianul britanic The Telegraph, citat de cursdeguvernare.ro.

Subiectul a fost dezbătut de Robert Turcescu marți seară pe unde.tv:

Brokerul stabilit în Elveția, Cristian Sima, a prezis probleme mari pe burse, dar și alte probleme pe piață financiară, inclusiv băncile.

El spus că bursele au fost umflate de tipărirea de bani și că bula se va sparge în curând.

Sima a afirmat că bursele au crescut cu 30% recuperând și cele 60% pierdute în criza din 2008. De unde, s-a întrebat Sima, dacă economia nu a crescut?

Divizia de creditare a RBS afirmă că piețele dau semnale de stres similare celor 2008, din lunile care au precedat declanșarea crizei Lehman.

”Vindeți absolut tot, cu excepția obligațiunilor de înaltă calitate. Vorbim de redobândirea capitalurilor, nu de rentabilitatea capitalurilor. Suntem într-un hol foarte aglomerat care are ieșiri de urgență foarte strâmte”, se afirmă într-o notă trimisă clienților de conducerea Diviziei de Credite.

Andrew Roberts, șeful Diviziei, afirmă că piața creditelor și comerțul global se contractează- o adevărată provocare pentru bilanțurile corporative și câștigurile de capital în condițiile în care ponderile datoriei globale au atins un nivel record.

ecrbs”China a pornit o corecție majoră care va avea efect de bulgăre de zăpadă. Acțiunile și creditarea au devenit foarte periculoase”, afirmă Roberts, care se așteaptă ca Wall Street și bursele europene să înregistreze scăderi între 10 și 20 la sută.

”Londra este vulnerabilă în situația unui șoc negativ. Toți aceia care acționează după mentalitatea tipică companiilor din domeniile minier și petrolier, potrivit cărora dividentele sunt în siguranță, o să constate cu surprindere că lucrurile nu mai stau deloc așa”, consideră Andrew Roberts.

Potrivit analizei RBS, prețul țițeiului va continua să scadă odată depășită bariera tehnică de 34.40 dolari, cel mai probabil barilul urmând să atingă un prag minim de 16 dolari, așa cum s-a mai întâmplat în 1999, în timpul crizei din Asia de Est. Banca afirmă că OPEC pare incapabil să răspundă încetinirii economice constante înregistrată de Asia, singura regiune care ar fi putut relansa cererea globală de petrol.

Morgan Stanley a avansat recent previziuni similare în legătură cu prețul petrolului, estimând o limită de 20 de dolari a țițeiului Brent.

RBS mai anticipează că randamentul pe 10 ani al bondurilor germane vor înregistra un minim istoric de 0,16 la sută pe an, iar rata dobânzii de politică monetară a BCE va coborâ până la -0,7 la sută.

RBS a emis primele semnale de îngrijorare legate de evoluția economiei globale în noiembrie 2015, când a estimat că economia americană își va încetini creșterea până la 0,5 la sută în trimestrul al patrulea, acuzând Federal Reserve că ”se joacă cu focul” în încercarea de a întări dolarul american.

RBS consideră că epicentrul stresului global este China, acolo unde creșterea bazată pe creditare a ajuns la saturație.