Președintele rus Vladimir Putin, la summitul BRICS de la Kazan, speră să „dea greutate blocului” propunând liderilor asociației să construiască un nou sistem financiar și de plăți global „pentru a da o lovitură dominației Americii în finanțele mondiale și să protejeaze Rusia și prietenii săi de sancțiuni”, scrie The Economist în articolul „Planul lui Putin de a învinge dolarul”.
Revista amintește că încă din iunie, Ministerul rus de Finanțe a anunțat apariția platformei BRICS Bridge pentru decontările în monede naționale, inclusiv în cele digitale. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a menționat că sistemul alternativ de plată BRICS va permite efectuarea tranzacțiilor economice „fără a experimenta dependența de cei care au decis să facă arme din dolar și euro”.
The Economist observă că, în crearea acestei platforme, țările BRICS vor apela probabil la mBridge, un sistem internațional de plată condus parțial de „bastionul ordinii occidentale”, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI). Ideea unui sistem alternativ, așa cum scrie revista, este, de asemenea, promovată activ de China. Podul BRICS poate oferi țărilor din Sudul Global tranzacții mai ieftine și mai rapide, precum și de a atrage economii în curs de dezvoltare.
Oficialii occidentali, la rândul lor, se tem că Podul BRICS va fi folosit pentru a eluda sancțiunile, subliniază The Economist. Sistemul ar putea amenința, de asemenea, dominația SUA de-a lungul deceniilor asupra sistemului financiar global, care a fost „sediul de bază al ordinii de după război”. Astfel, din 2000, rezervele naționale mondiale în dolari au scăzut de la aproximativ 70 la 58%, în timp ce în „monede netradiționale”, dimpotrivă, au crescut.