de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
În interviu, Kovesi a părut foarte atentă să nu scape ceva replici care să-i trădeze eventuale intenții de intrare în politică, dar a reușit să ofere, totuși, o surpriză de proporții, spunînd că România nu e cîtuși de puțin oaia neagră a Europei în materie de corupție:
”Cred că este o percepție greșită. Am auzit de multe ori că unii consideră că România este printre cele mai corupte țări ale UE. Nu este așa! Faptul că sunt cazuri de corupție pe care le investigăm nu înseamnă că România este un stat corupt sau este mai corupt decât alte state” a spus ea.
Interesant. Ani de-a rîndul ni s-a transmis că economia merge prost, că nu intrăm în Schengen, că nu primim vize americane, că nu avem stat de drept per ansamblu etc pentru că suntem campionii corupției.
Acum, fosta șefa a DNA, de la care te-ai fi așteptat mai degrabă să deplîngă încetinirea motoarelor anti-corupției, ne spune că nici vorbă să fie așa. Lăsînd impresia că suntem chiar OK.
Și am mai aflat de la șefa EPPO că vizita sa în România are două componente: două zile a fost în concediu de odihnă, cu deplasarea la Cluj, după care a intrat în activități oficiale.
La întîlnirea cu studenții, Kovesi a avut un alt tip de mesaje decît te-ai fi așteptat. Fiind vorba de șeful Parchetului European, față în față cu tinerii viitori procurori, accentul ar fi fost de așteptat să cadă pe munca de investigator, cu ceva dezvăluiri de culise șamd.
În loc de asta, Kovesi a ales să dea alte mesaje. Unele specifice mai degrabă retoricii naționalist-suveraniste din ultima vreme, regăsite la potențiali candidați precum Geoană, Hellvig, Andrei Marga etc. Nu foarte tăioase – lesa de magistrat fiind chiar mai scurtă decît cea a nr.2 în NATO – , dar nici de lepădat.
Kovesi a abordat astfel, indirect, tema prostrocrației des invocate de Marga, afirmînd că România ar trebui să învețe să-și descopere și să-și respecte valorile autentice, dînd exemple concrete de medici ori profesori de elită. ”Faceți-vă timp pentru a recunoaște eroii de zi cu zi” a spus Kovesi. ”Sunt atât de mulți oameni remarcabili în viața noastră. Dacă privim cu atenție putem găsi foarte multă inspirație”.
Kovesi a deplîns, totodată, faptul că în România condițiile de viață ”sunt departe la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie. Nu avem încă moneda euro, nu suntem în Schengen, nu avem încă peste tot drumuri modernizate, trotuare noi, nu avem în orașe piste pentru biciclete, mijloace de transport accesibile atât pentru doritori, cât și pentru persoanele cu handicap. Inegalitățile sociale există, viața nu e ușoară, avem o mulțime de griji. Regulile sunt încă prea des încălcate, există înșelăciune, există risipă și chiar absurd în viața noastră de români europeni. Iar lista de nemulțumiri ar putea fi nesfârșită”.
Un răspuns ar fi că avem de a face nu cu un turneu electoral propriu-zis, ci doar cu unul de calibrare. Kovesi e introdusă fără tam-tam, subtil, în pielea politicianului, fiind scoasă în fața unui public – deocamdată – restrîns, pentru a se analiza ulterior feed-backul și a se acționa în baza acestuia.
La cum au mers lucrurile pînă acum, nu prea are motive de entuziasm.