Universitatea din Namur, Belgia, anunță că a găsit o metodă în curs de omologare prin care testele de Covid19 să fie multiplicate la infinit. Ea necesită forță de muncă sporită și nu mijloace scumpe sau revoluționare, transmite Radio France Internationale.
In cadrul penuriei de teste de coronavirus, anuntul de la Namur este o veste bună.
Cercetătorii belgieni spun c-au pus la punct un mijloc ieftin și relativ ușor de întreprins care se află în curs de omologare.
Tehnica aceasta nu folosește reactivii care sunt acum din ce în ce mai putini; in Belgia sunt folosite în jur de 2000 de teste pe zi, reactivi sunt distribuite în numar mic zilnic spitalelor. Tehnica Universității din Namur, care folosește ideea mai veche a uni cercetător rus, ar completa acest așa numit „efort de război”.
Profesorul Benoît Muylkens de la Namur explica presei că se poate practica multiplicarea la infinit a unui protocol simplu.
Este vorba despre extragerea manuală a codului genetic al virusului, apoi cu ajutorul unei mașini centrifuge, codul genetic este transformat în ADN amplificat; în cursul amplificării, printr-un semnal luminos, se indică dacă pacientul este sau nu infectat cu coronavirus.
Acest procedeu ar permite testarea a 50 de eșantioane zilnic, ceea ce este departe de a fi cazul acum. Prin metoda actuală- cu toate că în timp real un test ar fi disponibil în patru ore – în funcție de organizarea laboratoarelor el poate dura și 48 de ore. In plus, reactivii sunt în penurie pe piața europeană.
După omologare, Universitatea din Namur spune că ar putea fi capabilă să furnizeze laboratorului de referință de la Leuven circa 480 de cazuri diagnosticate în 24 de ore.